Geografisk Tidsskrift, Bind 1 (1877)

Emil Elberling.

Side 135

Nye Ændringer i den politiske Geografi. Hele Evropa imødeser nu med spændt Forventning Udgangen af den nærværende Krig mellem Rusland og Tyrkiet og søger at gjøre sig Rede for, hvilke Ændringer deri vil medføre paa Landkaartet over den tyrkisk-græske Halvø, eller om Rusland maaske vil søge som sin Del at vinde det tyrkiske Armenien og saaledes samle alle Armenierne under sit Herredømme. Det kan imidlertid vistnok ikke være af Vejen at henlede Opmærksomheden paa de mindre Ændringer, der anden Steds ere foretagne i Landenes politiske Inddelinger, men saa stilfærdig, at de have undganet Almenhedens lagttagelse. Hvad der nemlig i saa Henseende sker under Krige og voldsomme Omvæltninger, saa som i Italien 1859 —70 og i Tyskland 1866—71, skal man nok vide at lægge Mærke til; men hvad der foretages under dyb Fred, bryder man sig i Reglen mindre om og tillægger det kun ringe Betydning.

Ifjor Foraar blev det „selvstændige" Hertugdømme Lauenburg ophævet som et særskilt Land; det blev indlemmet i Kongeriget Preussen og knyttet til Provinsen Schleswig Medens det saaledes har delt Skæbne med de mange tidligere opslugte Hertugdømmer (Jülich, Cleve og Berg o. s. v.), er en hidtil kun historisk og geografisk erkjendt Adskillelse bleven formelt gjennemført. Kongeriget Preussen har nemlig i Aar faaet enProvins til, i det Provinsen Preussen er bleven delt i to: Øst- og Vestpreussen. Rimeligvis vil der om ikke lang Tid blive oprettet endnu en — saa at der i alt bliver 13 — i det Hovedstaden Berlin med den nærmeste Omegn skal udskilles fra Brandenburg og faa en« særlig Stilling.

Langt vigtigere ere do'g de Ændringer, der ere gjennemførte i Kongerigets Ungarns administrative Inddelinger. Ifjor blev i Transsilvanien de tidligere sachsiske „Stole", d. v. s. de særskilte Forvaltningskredse for de spredte sachsiske Bygder, ophævede, og hele Landet delt i geografisk afrundede Grevskaber („Comitater") uden Hensyn til de nationale Ejendommeligheder og historiske Særrettigheder. En lignende Omlægning af nogle Grevskaber i Midt-Ungarn har i Aar gjort Ende paa Kumanernes og Jazygernes — to mindre, med Madjarerne beslægtede Folkestammer — hidtidige Særstilling. Der er nu ogsaa megen Tale om at gjennemføre den længe nærede Plan om Militærgrænsens fuldstændige Opløsning og Indlemmelsen af den endnu tilbageværende vestlige Del i det tilgrænsende Kroatien og Slavonien, ligesom man allerede 1671 indlemmede den stlige Del, den saakaldte serbiske Grænse, i Ungarn og desuden et stort Stykke af den vestlige i Kroatien. Naar denne Plan bliver sat i Værk, vil altsaa Militærgrænsen, hvis ejendommelige, soldatermæssige Indretninger allerede ere afskaffede, kun have historisk Betydning, ligesom Tilfældet er med det saakaldte „Vojvodina" eller „østrigsk Serbien", der 1850 blev oprettet som et selvstændigt Kronland, men 1860 blev opløst og gjenforenet med Ungarn.

Endelig har man fra Sydafrika faaet Budskab om Udslettelsen af en tidligere uafhængig Stat, nemlig om den Tiansvaalske Republiks Indlemmelse i de britiske Besiddelser. Den strækker sig fra Limpopo-Floden imod Nord til Vaal imod Syd, imellem 22° og 28° 30' s. Br. samt 26° og 32° ø. L., og har et Flademaal af 5000 Q Mile. Dens Indbyggertal

Side 136

Aar siden besat Hvalfiskebugten paa Vestkysten af Afrika, omtr. paa 23° s. Br., og if jor truffet Aftaler med Hottentotterne i store Namaqualand og de Nord herfor boende Damara-Stammer om at underkaste sig dets Overherredømme,, der saaledes vil naa op til den portugisiske Koloni Benguelas Sydgrænse, Floden Gunene, paa 18° s. Br. Det regnes for givet, at England ligeledes vil søge at tilknytte den ovennævnte portugisiske Besiddelse ved Delagoabugten indtil Limpopo-Flodens Udløb, for at faa en passende Afrunding, og derved ville Sulukafferne blive bragte under evropæisk Indflydelse. — De evropæiske Besiddelser i Afrika kunne altsaa for Tiden deles i tre store Afdelinger: foruden de engelske ved Sydenden af Verdensdelen er der de portugisiske paa begge Sider Nord for de engelske, og endelig de franske, der bestaa af Senegambien og Algerien, og som maaske en Gang i Tiden ville blive knyttede sammen tværs over Sahara saaledes, at hele det nordvestlige Afrika bliver fransk. -&^-i T?/*,™, y,;»,/.