Geografisk Tidsskrift, Bind 51 (1951)

Dorsey Hager: Practical Oil Geology. 6. edition. 19X13 cm. 589 s. 227 kort, diagrammer, tegninger og fotografier. 78 tabeller. Fyldig bibliografi. Mac Graw-Hill Book Company, New York — Toronto — London 1951.

Børge Jakobsen.

Side 169

Denne let læselige håndbog er skrevet for folk, der beskæftiger sig med eksplorering og udnyttelse af mineralolie og naturgas, men kan udmærket benyttes af enhver, der ønsker oplysninger om dette vigtige erhverv. De vigtigste kapitler er helliget den videnskabelige geologiske undersøgelses betydning for olieindustrien, f. eks.: Discussion of gas and oil traps — Searching for new gas and oil fields — Geological factors in oil-well drilling — Geological factors in oil production — What the geologist has done for the oil business.

De glimrende illustrerede eksempler på olieforekomster og deres relation til stratigrafi og terrain er desværre alle fra U.S.A., men de geologiske og tekniske erfaringer, som er opnået her, har vist sig at være nyttige også i andre dele af verden, og da olien i U.S.A. forekommer i sedimenter inden for alle geologiske perioder fra kambrium til sentertiær, er vel de fleste forekomstområ^der repræsenterede;men man savner her sammenligninger med forekomster i andre verdensdele. Der er gode, men specielle afsnit om oliens

Side 170

fysiske og kemiske egenskaber, om stratigrafi og fossiler og om de mange eftersøgningsmetoder. Naturgas omtales i et særligt kapitel. Der gives en moderne oversigt over geoteknik og paleogeografi i U.S.A. I det indledende kapitel gennemgås teorierne om oliens oprindelse.Forfatteren er, som de fleste moderne forfattere, tilhænger af teorierne om den organiske oprindelse: olie og gas kan stamme fra et hvilket som helst plantisk eller dyrisk materiale, som indlejresi marine- eller ferskvandssedimenter. For geografen har tabellerover de kendte gas- og oliereserver samt produktionen inden for de enkelte stater og større felter en betydelig interesse. Tidligereberegninger af reserverne har altid været for små, de forhåndenværendekendte oliereserver kan med den nuværende produktionvare i godt 13 år, gasreserverne i 30 år, men forfatteren mener, at mængden af kendte reserver ikke vil aftage i flere år, da udnyttelsen af dybere lag i ældre felter og opdagelsen af ny forekomsterforeløbig vil overstige eller holde trit med forbruget. Talrigesteder arbejder man i mere end 3000 m dybde, det dybest producerendehul er ca. 4700 m dybt. I beregningerne er ikke medtagetde meget store forekomster af olieskifer i Utah, Colorado, Wyoming og California, som efter udviklingen af ny produktionsmetoderi en fjernere fremtid muligvis vil blive de vigtigste oliefelteri

Bogens hensigt er bl. a. at understrege værdien af en geologisk metodik under oliesøgning og produktion; det er overraskende, at der endnu i U.S.A. findes og produceres ikke så lidt olie uden videnskabelig assistance. Den geologiske metodes sikkerhed må ikke overvurderes, oliesøgning er endnu ofte en eventyrlig skattejagt, hvad erfaringerne her fra landet tydeligt viser, og som forfatteren siger — boret er stadig den endelige dommer.