Geografisk Tidsskrift, Bind 51 (1951)

Aa. H. Kampp: Færøerne. Folk og erhverv. (21,5X14,5 cm), 112 sider. Det Danske Forlag. København 1950.

N. Kingo Jacobsen.

Side 166

I Geografkredsens serie „Folk og erhverv", hvori tidligere er publiceret afhandlinger om Indien (Viggo Hansen), Norge (K. Blemsted) og Island (Børge Fristrup), foreligger nu også en bog om Færøerne. Emnet er oplagt, og opgaven er løst udmærket. Der er dog een ting, der straks falder i øjnene, og som man derfor lige så godt kan slå ned på med det samme: billedmaterialet er for ringe. Det er sjoid for en så udmærket fremstilling at lade den ledsage af fotografier som f. eks. fig. 27, 28 og 29. Kort og diagrammer er derimod stort set gode bortset fra et mislykket forsøg på formindsket gengivelse af et målebordsblad, ligesom enkelte af kortene iøvrigt virker lidt voldsomt, f. eks. fig. 10.

Bogen er morsom skrevet og giver kort fremstillet en mængde facts. Efter en orienterende indledning om terrain, klima, planteog dyreverdenen gives en interessant oversigt over de politiske problemstillinger under og efter 2. verdenskrig, sidste oplysning er stillingen ved lagtingsvalget den 8. november 1950. Derefter følger nogle befolkningsgeografiske betragtninger samt en indgående omtale af de færøske erhverv, deres udvikling, indbyrdes stilling og fremtidsmuligheder. Særlig interessant er omtalen af landbruget, hvor forfatteren under sine 2 besøg på Færøerne (1937 og 1948) har gjort egne studier. Man får her et levende indtryk af de enorme vanskeligheder, der er forbundet med opdyrkning af Bøen, såvel arbejdsmæssigt (rydnings-, drænings- og planeringsarbejde) som klimatiske vanskeligheder, valg af rigtige afgrøder og sorter, samt hensynet til ejendomsforholdene. De sidste er indgående skildret og bl. a. belyst ved eksemplet Porkeri bygd, der kortmæssigt (fig. 20, 21) er gengivet før og efter udskiftningen 1935. Oplysninger som f. eks. om odelsbonden fra Hvalbøur, der ejede 200 lodder på tilsammen 3,9 ha, er også ganske illustrerende, såvel som det perspektiv udskiftningens ophør med statsstøtte, 1935 giver. Den stadige befolkningstilvækst i forbindelse med iveren efter at have ret til tørveskær, der igen afhænger af retten til indmark, viser umulig-

Side 167

heden af at løse dette problem til det færøske landbrugs tilfredshed. Der sluttes af med en ganske kort sammenligning med erhvervsforholdene på Hebriderne og Shetlandsøerne, som forfatteren tidligere har behandlet i Geografisk Tidsskrift 1939. Absolut en læseværdig bog. N. Kingo Jacobsen.