Geografisk Tidsskrift, Bind 50 (1950)

Paul Woldstedt: Norddeutschland und angrenzende Gebiele im Eiszeilalter. K. F. KoehlerVerlag, Stuttgart 1950. 436 sider, 97 figurer hovedsagelig kort, diagrammer og profiler, 12 tabeller.

Kaj Hansen.

Side 160

Det er snart 30 år siden, at sidste udgave af Wahnschaffe- Schuchts: „Geologie und Oberflächengestaltung des norddeutschen Flachlandes" udkom, og en moderne systematisk fremstilling af Nordtysklands kvartær har længe været stærkt påkrævet.

Woldstedts nye bog honorerer til fulde et sådant krav. Efter to orienterende kapitler, der omhandler hele området fra Holland i vest til Østpreussen i øst og gør rede for tilstanden ved slutningen af tertiærtiden samt de forskellige nedisningers udbredelse, følger 11 kapitler, hvor de enkelte provinsers kvartærstratigrafi gennemgås hver for sig begyndende med Schleswig og Holsten og endende med Schlesien. Herpå følger et kapitel om ledeblok- og tungmineralundersøgelsernes resultater og et om undergrundstektonikens indflydelse samt menneskets tilstedeværelse i det omhandlede område under istiden. Bogen slutter med en fremstilling om Nordtyskland i sen- og postglacialtiden og om Østersøen og Vesterhavets postglaciale udvikling.

Man imponeres uvilkårligt over så meget, det er lykkedes forfatteren at få med, uden at fremstillingen bliver uoverskuelig. Woldstedt giver en meget nøgtern afvejen af de forskellige undersøgelsers resultater, selv om enkelte ting nok vil vække nogen modstand. Således vil den stigende tendens til at henføre Rhinterrasserne til interglacialtiderne i stedet for til nedisningerne sikkert volde vanskeligheder med paralelliseringen af flodterrasserne i Nordfrankrig og Belgien.

Woldstedts angivelse af, at Eemhavets forbindelse med Østersøen er gået nord om Jylland og ikke tværs over Sønderjylland som sunde, vil sikkert ikke finde anerkendelse hos danske kvartærgeologer. Det samme gælder hans antagelse af, at det andet varmemaximum i de interglaciale Herningmoser skyldes nedglidning af randzonen over de centrale dele og ikke en reel klimaforandring. Også hans fremstilling af forholdene i Vadehavet vil vække modstand hos danske forskere.

I det store og hele må Woldstedts bog dog siges at være et overordentligværdifuldt

Side 161

ordentligværdifuldtværk, der er til stor nytte for folk, der arbejdermed eller interesserer sig for Danmarks kvartser og derfor har brug for at kende forholdene i de øvrige dele af det nordeuropæiskenedisningsområde. Kaj Hansen.