Geografisk Tidsskrift, Bind 50 (1950)

Alias der Eisverhältnisse des Nordallanlischen Ozeans und Übersichtskarten der Eisverhältnisse des Nord- und Südpolargebieles. Udgivet af Deutsches Hybrographisches Institut ved prof. dr. J. Biidel. Hamburg 1950.

Børge Fristrup.

Side 169

Dette isatlas er oprindelig fremstillet under krigen til brug for militære operationer, men hele oplaget, klichéer m. v. gik tabt under et luftangreb i 1944; den foreliggende udgave er derfor revideret 194547. Værket indeholder en kort indledning, der søger at karakterisere de forskellige istyper, ordnet dels efter deres oprindelse (flodis, gletscheris, havis m. v.), dels efter mere geografiske principer. Indledningen ender med en ganske kort bibliografi, der dog er af ringe værdi, da den er meget ufuldstændig, den indeholder i al væsentlig kun tyske afhandlinger, medens engelske og amerikanske værker så at sige mangler, af danske er kun nævnt Speerschneider, medens f. eks. Lauge Kochs East Greenland Ice ikke er medtaget, og af russiske forfattere er kun nævnt Subow.

Derpå følger kortene, som dækker perioden 191943. I 12 kort angives isudbredelsen i det nordatlantiske område for årets måneder, og et 13ende kort viser istypernes forekomst; tilsvarende kort findes for hele det cirkumpolare område. Kortene angiver is-sandsynligheden, idet man her skelner mellem „seltenes Vorkommen" (020 % sandsynlighed for is), „öfteres Vorkommen" (2050 %) og „häufiges Vorkommen" (50100%).

Kortene virker gennemgående pålidelige, selv om man hist
og her kan påvise fejl, og der er ikke altid overensstemmelse
mellem kortene for det nordatlantiske område og kortene over det

Side 170

cirkumpolare område. Således angives for Storebælt og indre Bæltfarvandeen is-sandsynlighed på 2050 % for februar måned på kortet over Nordatlanten, medens det cirkumpolare kort angiver o—2o020 %. Det åbne vand, der om vinteren kan findes mellem Nordgrønlandog Ellesmere Land, er antydet på kortene, hvorimod det åbne landvand langs Nordøstrundingen ikke findes angivet. Den geografiske inddeling af istyperne virker meget skematisk og ikke altid naturlig. Således bruges betegnelsen is af „polar Buchttype" både om isen i de nordgrønlandske fjorde, hvor isen bliver liggende fra år til år (sikussak-is) og om de sydvestgrønlandske fjorde, hvor isen bryder op hvert år, og som derfor både i fysisk henseende og med hensyn til besejling er af vidt forskellig karakter. Over Antarktisfindes 13 kort, der i mindre målestok giver oplysning om udbredelsen og istyper. En karakteristik af de forskellige former for drivis savnes. Børge Frist run.