Geografisk Tidsskrift, Bind 49 (1948 - 1949)

John Bartholomew: The regional Atlas. (28X21 cm), 160 kortsider, 96 sider navneregister. The Geographical Institute. Edinburgh 1948. Tilsendt fra H. Hagerups Boghandel.

Niels Nielsen.

Side 158

I nogle indledende bemærkninger giver professor Ogilvie i Edinburgh en kort, men anskuelig vejledning i benyttelsen af kort, specielt vedrørende sammenligning mellem de topografiske kort og specialkortene og prøver herved at opmuntre brugeren til ikke blot at finde en eller anden lokalitet, men også til geografisk syssel.

Og „The regional Atlas" må siges at være ganske vel egnet til begge dele. Kortene er gengivet i forskellig målestok. Den største anvendte er som regel 1:1 mill., og derefter følger så 1:2 mill., 1:5 mill. o. s. v. lige til 1:50 mill. Udførelsen er præget af stor omhu, terraintegningen giver i grønne, brune og violette nuancer en omhyggeligopbygget højdeskala med en ret detailleret og overskuelig fremstilling af relieffet. Man har i stort omfang anvendt de nyeste kundskaber om topografiske forhold, som de sidste 20^25 år har bragt. Man har i så henseende, som naturligt er, støttet sig på de smukke traditioner angelsachsisk kortfremstilling gennem lange tider har opbygget, og som bl. a. udmærker sig ved, at man har bestræbt sig for at give en række kort, der på en gang er anvendeligesom terrain- og som navnekort. Man kan ikke på denne

Side 159

måde opnå en sådan rigdom på navne, der karakteriserer de to store tyske, de franske, italienske og delvis britiske håndatlas. Men man har dog fået et anseligt navnestof med, nemlig ca. 40.000. Til sammenligning tjener, at Andrees og Stielers Handatlas indeholder ca. 2—300.0002300.000 navne (og et mindre atlas som Hagerups indeholder ca. 40.000 navne). Vigtigere end antallet er imidlertid udvælgelsensamt nøjagtigheden og konsekvensen i skrivemåde. På dette punkt synes det nye atlas at være af betydelig standard. Selv om sikkerhed på dette punkt først kan nås efter lang tids anvendelse, bør det siges, at det umiddelbare indtryk af nogle prøver går ud på, at udarbejderne har haft en endog meget heldig hånd, og at der er udvist stor omhu ved navnebehandlingen. Også valget af områder er foregået efter en nøje gennemtænkt plan, og ligeledes placering og udførelse af bikort i større målestok.

Navneregistret er opført på sædvanlig måde; men man har efter navnet med kursiv angivet navnet på den stat, i hvilken den pågældende lokalitet findes, og dette er en ypperlig ide, som betyder en væsentlig lettelse for brugeren. For en umiddelbar betragtning ville det måske synes rimeligt, at man burde tilstræbe at give et håndatlas det størst mulige navneindhold; men erfaringen viser, at det er vigtigere, at navneudvalet er foretaet med omhu, skønsomhed og nøjagtighed. Man opdager nemlig, at en stor del navnestof, som ældre håndatlas slæber rundt med, i virkeligheden er fuldkommen dødt for den almindelige bruger og derfor nærmest til besvær. Man bør derfor med visse mellemrum foretage en meget skarp revision eller eventuelt udarbejde et helt nyt grundlag for sådanne atlas. I det foreliggende tilfælde har man gjort det sidste, og så vidt man kan se af stikprøver og kortere tids anvendelse, har „The regional Atlas" på dette punkt meget store fordele. Navnestoffet er tilstrækkelig stort, det er overordentlig velvalgt, og hele udførelsen af kortværket er så fortræffelig, at man roligt kan anbefale det til udstrakt anvendelse. Niels Nielsen.