Geografisk Tidsskrift, Bind 49 (1948 - 1949)

Vitus Berings eventyrlige opdagerfærd 1733—43. Skildret af hans rejsefælle og første officer Sven Waxell. 139 sider. Kort og figurer. Rosenkilde og Bagger. København 1948. Kr. 9,75.

Niels Nielsen.

Side 173

Beretningerne om Vitus Berings liv og gerning og i det hele taget om de vældige opdagelsesrejser, som den russiske regering i første halvdel af det 18. årh. lod udføre i det nordlige og navnlig det nordøstlige Asien og havområderne mellem Kamtschatka og Alaska, er

Side 174

mærkelig ufuldstændige, selv om det første større værk om resultaterne af dette arbejde udkom så tidligt som 1758. I de senere rtier man imidlertid fremdraget en del nyt stof, arkivmateriale, som har været ukendt og übenyttet af de geografer og historikere, som navnlig på russisk, amerikansk og dansk foranstaltning har beskæftiget sig med denne interessante og vigtige epoke i jordens opdagelseshistorie. Man må i denne sammenhæng navnlig nævne P. Lauridsen og amerikanerne Golder og Stejneger, hvis arbejder indtil begyndelsen af 30'erne havde samlet, hvad man på den tid vidste.

Det vigtigste af det siden da fremdragne er utvivlsomt Sven Waxell's manuskripter, dagbogsuddrag, rapporter og kort. Sandsynligvis har disse i hvert fald delvis været kendt og benyttet af G. F. Müller, som i 1758 udsendte det ovenfor omtalte værk, og det må antages, at Waxell's manuskripter sammen med G. W. Stellers beretninger har været hovedkilden for Müllers beskrivelse af det russiske togt til Amerika 1741.

Waxell's manuskripter er nedskrevet på et meget ejendommeligt sprog, hvis hovedbestanddel er Tysk, men talrige ord fra Svensk, Engelsk og Russisk. Sprogets udformning er ofte primitiv og tydningen i mange tilfælde vanskelig.

Materialet er allerede blevet anvendt i forskellige publikationer, der foreligger således en russisk udgave ved A. J. Andrejef, og man har fra svensk side interesseret sig for Waxell's kortmateriale, og hertil føjer sig nu denne udgave, som er bygget på en fotostatisk kopi af originalmanuskripterne.

Når man ikke har adgang til originalmaterialet, er det ikke muligt at danne sig noget begreb om værdien af den danske oversættelse, og man kan derfor ikke med sikkerhed anvende denne i videnskabeligt

En anden sag er, at denne danske udgave af Waxell's papirer for os danske har en betydelig oplysningsmæssig interesse, fordi den bidrager til kundskaben om Vitus Berings liv og gerning, selv om man ikke finder ret megen direkte omtale af Bering.

Hakon Mielche, som har forsynet bogen med et forord, udtrykker angående dette forhold således: „Det er synd at sige, at Waxell skænker ham mange linjers omtale. Men alligevel er det Vitus Bering, hans skikkelse og indsats, der danner basis for denne sømandsrapport om en rejse mellem Asiens og Amerikas kyster i første halvdel af det attende århundrede. Og derved får den meget stor værdi for os danske." Og dette kan man bifalde.