Geografisk Tidsskrift, Bind 49 (1948 - 1949)

La Revue de Geographie Hümaine el d'Ethnologie.

Gudmund Hatt.

Side 153

Et Tidsskrift for Kulturgeografi og Ethnologi er blevet startet i Frankrig under Redaktion af Professor P. Deffontaines, Direktør for det franske Institut i Barcelona, og A. Leroi-Gourhan, Docent ved Universitetet i Lyon og Sous-Directeur ved Musée de l'Homme i Paris. Dette Tidsskrift vil være Organ for flere humane Videnskaber, der alle studerer Menneskets Forhold til Jorden. Tidsskriftets Redaktion finder det ikke saa vigtigt at afgrænse disse Videnskaber mod hinanden ved klare Definitioner som at fremme deres indbyrdes Paavirkning og Samarbejde. Det er ofte i Videnskabernes Grænseomraader, at Fremskridtene foregaar. Og netop i Grænseomraaderne er det ofte nødvendigt, at flere Videnskaber samvirker.

Den Opgave, det nye Tidsskrift har stillet sig, er saaledes af vital Betydning. Programmet lover meget. Og de to Hefter, som nu foreligger, viser, at Løfterne vil blive holdt. Der udkommer hvert Fjerdingaar et Hefte paa 128 Sider i stort Kvartformat, illustreret med Fotografier, Kort og Tegninger.

Af de foreliggende to Hefters rige Indhold skal jeg eksempelvis nævne enkelte Ting. Jacqes Faublée skriver om det agerdyrkende og kvægavlende Folk Bara i det sydlige, indre Madagascar, hvis Landsbyer han studerer udfra bebyggelsesgeografiske og teknologiskeSynspunkter, med en velillustreret Redegørelse for HusbygningensTeknik. Jacqes de Dainville analyserer Bebyggelse og Husformerpaa Tchad-Søens vestlige Bred, et i etnografisk Henseende broget Omraade med talrige Folkeslag og forskellige Kulturindflydelser;Forfatteren gør opmærksom paa mange kulturhistoriske Problemer. Bebyggelsens Tilpasning til Terrænet er illustreret ved en Slags kulturgeografiske Blokdiagrammer. Pierre Clement har undersøgtSmedenes

Side 154

dersøgtSmedenessociale Position i Afrika syd for Sahara; han har kortlagt den sociale Indstilling overfor Smedehaandværket og kommer til det Resultat, at Smeden nyder Agtelse i Agerbrugskulturen,men foragtes i de Samfund, der præges af Hyrdekulturen. André G. Haudricourt har ydet et interessant Bidrag til Vognens Forhistorie i sin Artikel „Contribution å la géographie et å l'ethnologiede la voiture". Stor Interesse knytter sig til en Artikel af George F. Carter om Plantegeografiens Betydning for Nordamerikas Kulturgeografi og Ethnologi; særlig er det indianske Agerbrugs Kulturplanter i de senere Aar blevet studeret af Plantegeografer og Arvelighedsforskere, hvorved nogle af de vigtigste Problemer i Amerikas Forhistorie er kommet i en ny Belysning. Der kan ikke fremdrages noget bedre Eksempel paa Værdien af Samarbejde mellemKulturhistorie og Naturvidenskab. (I denne Forbindelse bør nævnes George F. Carters Bog „Plant geography and culture history in the American Southwest", udgivet af Viking Fund, New York 1945). Meget interessante Tanker om Planteavlens Forhistorie fremsættes af Agronomen Auguste Chevalier, af hvem Tidsskriftet bringer en Artikel „La dispersion de certains arbres fruitiers sauvages par l'homme avant l'invention de l'agriculture". Chevalier hævder, at frugtbærende Træer, herunder forskellige Arter af Eg, har spillet en væsentlig Rolle for Menneskets Ernæring, og at Menneskethar fremmet disse Arters Udbredelse i fjerne, forhistoriske Tider. Den politiske Geografi er repræsenteret ved en højaktuel Artikel af René Pinon, „Le deplacement des populations en Europe", hvis brændende Problemer har visse Berøringer med de historisk-geografiske Spørgsmaal, som Jean Gautier diskuterer i en Artikel „Le repeuplement de l'Espagne au Moyen Age".

Tidsskriftet bringer ogsaa Notitser om kulturgeografiske og etnografiske
Ekspeditioner og Anmeldelser af Litteratur.

Dette Tidsskrift henvender sig til Kulturgeografer og Ethnologer
i hele Verden. Det bør finde en god Modtagelse overalt.