Geografisk Tidsskrift, Bind 48 (1946 - 1947)

Københavns gamle Bydel. Bebyggelse, Befolkning, Erhverv, Trafik. 48 S., 23X30 cm., 46 Planer og Kort.

Niels Nielsen.

Side 262

I de fleste Storbyer har man en Citydannelse, d.v.s. en Koncentration af visse bygeografiskc Elementer indenfor et i Reglen vel afgrænset Omraade. I gamle Byer sker Citydannelsen ofte i den gamle Bymidte, og København udgør i saa Henseende et typisk Eksempel, idet det middelalderlige Byomraade i vore Dage er Centrum for en lang Række væsentlige Funktioner i Storstadens Erhvervsliv.

Den her foreliggende Undersøgelse tilsigter i Tekst, Kort og
Billeder at give en Oversigt over Strukturen af denne Bydel i
Aarene omkring 1940, og over den forudgaaende Udvikling.

Den bosiddende Befolkning er i Aarene 18801945 aftaget fra 55.427 til 13.466 og paa en saadan Maade, at den rene Beboelse nu er knyttet til de i boligmæssig Henseende daarligste Kvarterer. Dette hænger sammen med, at Bydelen i væsentlig Grad er blevet erobret af Handel, visse Industrier, Administration, kulturelle Virksomheder, Forlystelsesanlæg m. m.

De mange Planer og Kort illustrerer paa fortrinlig Vis Citydannelsen i København, og det er en Glæde at fordybe sig i den Rigdom af Stof, som findes nedfældet i alle' Dele af Værket. Det er vanskeligt at fremhæve nogen enkelt Afdeling, men rent umiddelbart vil man nok med særligt Udbytte beskæftige sig med de store Kort i Maalestokken 1:2000.

Set fra et geografisk Synspunkt er den efterhaanden lange Række af statelige Publikationer fra Stadsingeniørens Direktorat noget meget betydningsfuldt, idet man uden Overdrivelse kan sige, at Danmark og specielt København med denne Serie har placeret sig overmaade smukt i den bygeografiske Forskning. Men samtidig udløser Gennemgangen af disse Værker nye Spørgsmaal, delvis af langt mere vidtrækkende Karakter, og man maa derfor tillige udtale Haabet om, at det her udførte Arbejde maa virke som et Incitament til videre Forskning.

Side 263

Sagen har endvidere en ikke ringe international Betydning. I de nordiske Lande, i Mellemeuropa, Frankrig, England og U.S.A. har man beskæftiget sig med tilsvarende Problemer, og det vilde være ønskeligt, om man paa et eller andet Tidspunkt kunde samle den internationalt anvendelige Del af Stoffet og udgive det paa et Verdenssprog.

Man maa ønske Stadsingeniøren og hans Direktorat til Lykke
med det allerede opnaaede, og haabe paa en Fortsættelse af
dette for vor Hovedstad saa hæderfulde Arbejde.