Geografisk Tidsskrift, Bind 47 (1944 - 1945)

Poul Hansen: Den store Vildtvandring mod Vest. Udgivet af Det danske Hedeselskab. I Kommission hos Gyldendalske Boghandel. Sider (18 X 27 cm). Uindb. 9.75 Kr.

Børge Fristrup.

Side 262

Redaktør Poul Hansen har paa Opfordring af Hedeselskabet udgiveten Oversigt over den store Vildtvandring mod Vest. Bogen bærer Undertitlen „Hvornaar og ad hvilke Veje Raavildtet er indvandret til de jyske Plantager". Den behandler de store ndringeri Dyreliv, som har fundet Sted i den sidste Menneskealdersom af Hedernes Opdyrkning. Det er første Gang,

Side 263

at den jyske Raadyrstamme er blevet gjort til Genstand for en omfattende Undersøgelse, og det er gennem Forfatterens store Kendskab til jysk Natur lykkedes ham at give et sikkert og fyldigt Billede af de store Vildtvandringer. Mange Detailjer. mangler og kan sikkert aldrig blive oplyste, men det fremdragne Materiale er dög saa rigt, at det derigennem er muligt at paavise de vigtigste Trækruter for Raadyr og Krondyr. Opgavens Løsning er saa megetmere som det paa mange Maader er i sidste Øjeblik,at har været muligt at indhente mange af Oplysningerne, idet der kun er faa tilbage af de Mænd, som har været med til at plante Plantagerne.

Raadyrene hører ikke hjemme paa Heden, selv om de nok af og til kan strejfe derud. De manglede derfor før helt i Vestjylland og i store Dele af Midtjylland. Da Hedeopdyrkningen tog Fart, indvandrede saa snart, der var Læ nok i Plantagerne og har nu bredt sig over hele Jylland lige ud til Klitplantagerne i Vest. Samtidig bredte en Del Fugle sig ogsaa til de nye Plantager. Derimod gik det sørgeligt ud over Hedens egne Dyr, der som Hjejlen og Urfuglen nu er sjældne Ynglefugle, selv om Poul Hansen nok er lidt for pessimistisk i sine Udtalelser om Urfuglen.

For Raadyrenes Vedkommende har Forfatteren paa et Kort indtegnet forskellige Hovedruter for Trækket mod Vest. Desuden er der forsøgt en Undersøgelse af Opsatsernes Størrelse i de forskellige af Jylland. Det viser sig her, at Opsatserne er meget afhængig af Vildtplejen og Beskydningen, og at de kraftigste og stærkeste Bukke findes paa de kalkrige Jorde, medens de ringeste paa magre Jorde.

Bogen bærer stærkt Præg af at være skrevet for Jægere, men
rummer ved sin indgaaende Analyse af Opdyrkningens Indflydelse
paa Faunaen ogsaa meget af Interesse for Geografer.