Geografisk Tidsskrift, Bind 44 (1941)

København 1840—1940. Det københavnske Bysamfund og Kommunens Økonomi ved Axel Holm og Kjeld Johansen. Udgivet af Københavns Borgerrepræsentation. 488 S., 28 X 21 cm, Illustrationer, Tabeller og Kort. Kommission: Arnold Busck. København 1941. Pris: 25,00 Kr.

Niels Nielsen.

Side 185

I Anledning af Københavns Borgerrepræsentations 100 Aars Jubilæum har man som en Redegørelse for det københavnske Bysamfunds Udvikling gennem det sidste Aarhundrede udsendt ovennævnte store og smukke Værk, som i mange Henseender udfylder et Savn, og som utvivlsomt vil finde stor Anvendelse som Haandbog i en Mængde Forhold vedrørende Københavns nyere Udvikling. Redaktionen er foretaget af to af Kommunens Embedsmænd, Kontorchef, cand. polit. Kjeld Johansen og Kontorchef, cand. polit. Axel Holm, som tillige har skrevet den væsentlige Del af Værket. Kun for enkelte Afsnit er nævnt andre Forfattere, nemlig Steen Eiler Rasmussen, Peter Bredsdorff, B. Bech, H. C. Jørgensen og Rud. Conrad.

Værkets to Hovedafsnit: Det københavnske Bysamfund og Københavns Kommunes Økonomi, er i Følge Sagens Natur ret forskellige i Anlæg og Udførelse, men begge Afdelinger er yderst velskrevne, og trods en uhyre Detailrigdom, navnlig i sidste Afsnit, er denne store Bog virkelig læselig.

Første Hovedafsnit behandler Bebyggelse og Bebyggelsesplanen, Befolkningsforhold, Bolig- og Byggeforhold, Hygiejniske Forhold, Arbejdsløn, Priser og Forbrug, Erhvervs- og Trafikforhold, den offentlige Forsorg, den københavnske Skole og Forholdet mellem København og det øvrige Hovedstadssamfund, medens andet Hovedafsnit

Side 186

omhandler Københavns samlede Udgifter og Indtægter, de kommunale Skatter og Afgifter, de kommunale Virksomheders Indtægter og Udgifter og Kommunens Status. Dertil kommer saa et stort Tabelmateriale og et Sagregister.

Det ret store Illustrationsmateriale omfatter en Del typiske Fotografier, bl. a. af ældre og nyere Bebyggelsestyper, Institutioner, Kvarterbilleder (væsentlig Luftfotografier) samt en Del Kort og Diagrammer. Man savner et Kort over København, og man kunde i det hele taget have udnyttet den kartografiske Fremstilling i noget større Grad. Det kan ikke betvivles, at Bogen derved vilde have vundet en Del, idet en Mængde Udviklingslinjer paa den Maade kunde være fremstillet overskueligt og let tilgængeligt. Ganske vist fordrer en saadan kartografisk Fremstilling et stort og homogent Materiale, men man maa formode, at den Side af Sagen ikke vilde forvolde større Vanskeligheder. Et enkelt Afsnit indeholder en udmærket Serie paa 10 Kort over Bebyggelsens Udbredelse 1840 1940, men de er reproducerede i saa lille en Maalestok, at Anvendelsen bliver lidt vanskelig, og man har ikke forsøgt at anvende tiisvarende Fremstillingsformer i en Række Tilfælde, hvor dette maatte have været muligt. Man kunde paa den Maade have sparet nogen Tekst og derved undgaaet en væsentlig Fordyrelse af selve Fremstillingen, medens Forarbejderne vel nok var blevet noget mere omfattende og kostbare. Men saa havde man til Gengæld ogsaa faaet et ganske enestaaende Værk, som kunde være blevet et Mønster for fremtidige Skrifter af tilsvarende Art rundt om i Verden.

Det maa naturligvis bero paa et Skøn, i hvor høj Grad man vil lægge Vægt paa den overskuelige, billedmæssige Fremstilling, specielt den kartografiske; den stiller uden Tvivl relativt store Krav saavel til Materiale som til Behandlingsmaade, fordi Hullerne ved stigende Anskuelighed bliver mere iøjnefaldende, men den giver ogsaa meget, som vanskeligt kan opnaas paa anden Maade.

I denne Sammenhæng maa det erindres, at Opgaven har været begrænset til at omfatte Københavns kommunale Bysamfund; man har altsaa ikke tilsigtet en Redegørelse for det geografiske Begreb: Stor-København, idet flere væsentlige Elementer, som f. Eks. Frederiksberg, Statens Foretagender i København, Københavns Havn, den københavnske Industri og Storhandel m. m. kun perifert er behandlet eller slet Ikke omtalt. Anvendeligheden af de ovenfor omtalte kartografiske Metoder maatte derfor under alle Omstændigheder blive begrænset.

Den skarpt afgrænsede og bundne Opgave, i Ord, Tabeller og et

Side 187

begrænset Billedstof at give en paa een Gang læselig og haandbogsmæssig Oversigt over det sidste Aarhundredes kommunale Foranstaltninger er imidlertid løst fremragende godt, og der er ikke Tvivl om, at Værket vil blive staaende som et af de virkelig betydningsfulde Kildeskrifter vedrørende København.

Man har al Aarsag til at betegne Fremkomsten af „København 18401940" som en Begivenhed indenfor den topografisk-geografiske Litteratur, og man maa lykønske saavel Københavns Borgerrepræsentation som Værkets Forfattere til Gennemførelsen af det store Arbejde, der bedre end mange Mindesten danner et Monument over den vældige Udvikling og Vækst, som har skabt Storstaden København. Niels Nielsen.