Geografisk Tidsskrift, Bind 44 (1941)

Filip Hjulstrøm: Sveriges Elektrifiering. En ekonomisk-geografisk studie över den elektriska energiförsörjningens utveckling. Geographica (Skrifter från Upsala universitetets geografiska institution), Nr. 8. Uppsala, 1940. 281 Sider samt engelsk Resumé, 8 Kortbilag.

S. Böcher.

Side 191

Det er med største Interesse man læser denne Afhandling, der forener en detailleret Gennemgang af Emnet med Overskuelighed. Paa sine Steder er Fremstillingen ligefrem spændende. Det fortræffelige Kortmateriale, der ledsager Afhandlingen, letter yderligere Læsningen.

I Indledningen beklager Forf., at han har været nødt til at indskrænke Arbejdet til kun at omfatte Sverige og kun dets Elektricitetsforsyning, idet han mener, det er hele Energiforsyningens Udvikling, der bør undersøges. For Overskueligheden er det dog sikkert en Fordel, at Forf. har valgt at begynde med dette mere begrænsede Emne; men man glæder sig unægtelig til det Arbejde om den elektriske Energiforsyning i forskellige Lande, som Hjulstrøm har planlagt.

Arbejdet indledes med en kort Gennemgang af Kildematerialet og med en Oversigt over Sveriges Vandkraft. Herefter følger selve Gennemgangen af Udviklingen i Sverige, der begynder saa langt tilbage som muligt med de aller første, smaa, elektriske Anlæg, der nærmest maa opfattes som Kuriositeter. I det hele taget er Behandlingen af Perioden indtil 1885 væsentligst af Interesse for svenske Læsere, idet det her kun undtagelsesvis lader sig gøre at gennemføre mere almene Synspunkter. Men fra og med 1885 (til hvilket Aar det første Kortbilag er knyttet) bliver Redegørelsen af

Side 192

største Interesse for enhver Geograf og sikkert ogsaa for Ingeniører
og Forretningsfolk.

Hovedvægten er naturligt lagt paa det fra et geografisk Synspunkt interessanteste, nemlig Industriens Forhold til Elektriciteten. Den gamle svenske Industris Betydning for Elektrificeringen og omvendt dennes Betydning for Industrien klarlægges for de enkelte Industrigrene.

Kun paa et enkelt Punkt savner man Oplysninger, nemlig om Elektricitetspriserne og om Anlægsudgifterne for Kraftstationer af forskellig Størrelse og Art. Forf. omtaler ganske vist, at de forskellige Takstordninger har Betydning; men Læseren faar intet Talmateriale til Anskueliggørelse heraf.

For den danske Læser er de smaa Afsnit om Landbrugets Elektrificering af stor Interesse, ligesom vi naturligvis ogsaa hæfter vor Opmærksomhed ved Sveriges Elektricitets-Eksport her til Landet. Det havde dog her været interessant, om man til Sammenligning ogsaa havde faaet Tallene for vor Eksport til Sverige.

Selvom Bogen ikke i Almindelighed peger fremefter, savnes der dog ikke Antydninger i saa Henseende, og selve de Retningslinjer, Udviklingen i Sverige har fulgt, viser i sig selv hen til den Vej Elektrificeringen maa følge i Retning af Koncentration og Transport fra Omraader med Overskudskraft (Norrland) til Omraader med Underskud (det øvrige Sverige). Forf. antyder ogsaa Muligheden af Transit af Elektricitet fra Norge til Tyskland, og man aner ude i Fremtiden et europæisk Stærkstrømsnet af uhyre Dimensioner.

Til Slut kun et Ønske, nemlig det, at Forf., naar denne Krig engang er forbi, vil udarbejde et Kort over Sveriges Elektricitetsværker 19? i Lighed med de for 1900 og 1923 i Arbejdet foreliggende, der viser Værkernes Størrelse. „ n.. ,