Geografisk Tidsskrift, Bind 43 (1940)

Kaj Birket-Smilh: Vi Mennesker — en moderne Antropologi for alle. 240 Sider, 24 Tavler. Chr. Erichsens Forlag, København 1940.

Tage Kemp.

Side 168

Det er fortjenstfuldt af Dr. Birket-Smith, at han har paataget sig den Opgave at skrive en almen-forstaaelig Fremstilling af Antropologien, En saadan har ikke hidtil foreligget paa Dansk, og den er tiltrængt ikke mindst nu, hvor Racespørgsmaalene er saa meget omtalt, og man maa vel tilføje, har givet Anledning til saa mange Misfprstaaelser. Forfatteren anfører med for stor Beskedenhed i Forordet, at han ikke er Antropolog af Fag; der er det rigtige i det, at han først og fremmest er en fremragende Etnograf; men netop igennem sine etnografiske Studier har han faaet megen Indsigt i Antropologien, hvad ikke mindst fremgaar af det udmærkede Billedmateriale af Repræsentanter for de forskellige menneskelige Racer, der findes i Bogen.

Fremstillingen omfatter Antropologien i videre Forstand. Den begynder med et Kapitel om Menneskets Afstamning. Dernæst omtalesRacemærker og Racebegrebet og i Tilslutning hertil gennemgaasogsaa den almindelige Arvelighedslæres Grundtræk. Forfatterenhævder, at Opstaaen af Familie- og Bygdetyperne i Virkelighedenmaa betragtes som det første Skridt hen mod Racedannelse; der er fra dem alle Slags Overgange, omfattende større og større

Side 169

geografiske Grupper, til det vi kalder Racer i egentlig Forstand. Herefter defineres en Race som en Gruppe Mennesker, der er fælles om visse normale arvelige Egenskaber med en .bestemt ikke altfor stor Variationsvidde, og som lever indenfor mere eller mindre vel afgrænsede Omraader. Men samtidig fremhæves dog Vanskelighedenved at sondre imellem de forskellige hinanden nærstaaende Racetyper, fordi der forekomer saa mange Overgangs- og Blandingsformer.

Dernæst omtales ganske kort, hvad man ved om Racernes Oprindelse, hvorefter følger et interessant Kapitel om Fortidsmennesket, og endelig gennemgaas i Bogens sidste Afsnit, der udgør ca. 1/s af hele Bogen, Spørgsmaalet om Nutidens Menneskeracer, idet der begyndes med Istiden, hvorefter de vigtigste nulevende Menneskeracer beskrives, og der sluttes af med en kort Oversigt, hvad man kan formode om de forskellige Racers Udvikling i Fremtiden.

Der er overalt lagt Vægt paa at give Fremstillingen en saa almenforstaaelig og underholdende Form som mulig, og man undgaar ikke Omtale af saadanne mere eller mindre aandfulde Gætninger, som er saa karakteristiske for Antropologien. Eksempelvis nævnes, hvordan det har været hævdet, at Feltmarskal von Hindenburg, som er Repræsentant for den faliske Race, formodentlig nedstammer umiddelbart fra Cromagnon-Racen, medens den islandske Forfatter Gudmundur Kamban skal have Borreby-Racens karakteristiske Træk og Leo Tolstoj viser stor Lighed med de gamle Ainuer, der udgjorde Japans Befolkning i Stenalderen. Men der findes dog ogsaa i Bogen saa mange sikre Kendsgerninger og interessante lagttagelser, at enhver kan læse den med Udbytte.