Geografisk Tidsskrift, Bind 41 (1938)

Robert Andersen: Jorden rundt efter Guld. 218 sider. 16X 25 cm, 111. Gyldendal, København 1938. Pris; 6,75 heftet, 12.75 Indb.

Aa. H. Kampp.

Denne bogs geografiske værdi ligger i dens korte, spredte og ret overfladiske topografiske oplysninger fra forskellige egne af Amerika, Afrika og Australien, en række steds- og tidsbilleder fra sidste fjerdedel af forrige aarhundrede, som vilde have vundet i værdi ved at være givet i noget mere koncentreret form; de domineres for stærkt af forfatterens personlige dramatiske oplevelser, af hvilke dog adskillige har interesse ved at være geografisk og historisk betingede.

Ved at læse bogen igennem faar man et vist overblik over guldgravningens glansperiodes historie og geografi og et levende indtryk af, hvad lovløse tilstande kan fremkalde af epidemiske røverier og mangel paa respekt for menneskeliv, og ved flere lejligheder oprulles de vanskeligheder, de hvide skabte for sig selv ved umenneskelig behandling af de indfødte, hvis lande de stjal. Interessant er ogsaa skildringen af de vanskeligheder, der foruden rejsebesværlighederne er forbundet med at finde guld uden geologiske eller geografiske kundskaber, og om miners udnyttelse under primitive transportforhold; fængslende er skildringen af, hvordan forfatteren fandt „Kong Salomons miner", af guldfebertiden med dens minesvindel, og tilstrømningen til Klondyke af eventyrere, der grundet paa manglende forhaandskendskab til livsbetingelserne hurtigt gik til grunde.

Forfatteren er ikke uden sans for naturskønhed, men det præger dog bogen stærkt, at drivfjederen til hans rejseiver har været eventyrlyst og forretningssans, og derfor svandt, da han havde samlet penge nok og de moderne kommunikationsmidler tog for meget af spændingen ved rejserne.

Til slut skal fremhæves et Par interessante illustrationer: fredsforhandlingerne
mellem den store indianerhøvding Geronimo og general
Crook og nogle billeder fra diamantminen i Kimberley.