Geografisk Tidsskrift, Bind 41 (1938)

Danmarks Kirker, udgivet af Nationalmuseet, Præstø Amt og Sorø Amt. 19X26 cm, talrige Illustrationer. Gads Forlag. København 1933.

M. Vahl.

Side 211

Af dette store Værk er Præstø Amts Kirker udkommen i to Halvbind
med tilsammen 1112 Sider og af Sorø Amts Kirker er kommen
960 Sider, saa at ogsaa dette Bind snart vil være afsluttet.

Danmark besidder i sine Landsbykirker en sjælden Skat baade af Skønhedsværdi og kunsthistorisk Værdi. Alene i Præstø Amt er saaledes bevaret 6 middelalderlige Købstadskirker og 77 middelalderlige Kirker paa Landet. Til Sammenligning kan anføres, at der paa Øen Sardinien, der er mere en tre Gange saa stor som hele Sjælland, kun findes bevaret 11 middelalderlige Købstadskirker og 13 Kirker paa Landet, og af disse 24 Kirker er de fire mere eller mindre i Runier. De danske Landsbykirker stammer næsten alle fra den romanske Tid (11001250), men de fleste er blevet udvidede og ombyggede i gotisk Tid, hvorved de har mistet en Del af deres Skønhed. Kun ganske enkelte Kirker er nybyggede i den gotiske Tid og endnu færre i senere Tid.

Det foreliggende Værk beskriver hver enkelt Kirke. Først er der Billede af Kirke og Grundplan, hvoraf man kan se, hvormeget der er bevaret af de oprindelige Mure og hvad der er af yngre Oprindelse,dernæst følger en af mange Illustrationer ledsaget Fortegnelseover Inventaret. Døbefonterne er i stort Antal bevaret fra romanskTid,

Side 212

manskTid,middelalderlige Altertavler er sjældne, de fleste stammerligesom Prækestole fra Rennæssancetiden (15501650) eller er endnu yngre. Dernæst er der i de to sidste Menneskealdre afdækketen stor Mængde Kalkmalerier, de fleste fra gotisk Tid. Af Gravsten med Reliefbilleder af de Afdøde er der kun bevaret faa fra Middealderen, men derimod temmelig mange fra Tiden efter Reformationen. Hertil kommer en Mængde Epitafier med Malerier. Af geografisk Interesse er endelig de Landsbykort, som afslutter Beskrivelsen af hver enkelt Landsbykirke. Det er Reproduktioner af Matrikelskortene fra Udskiftningstiden (17801820), og det er af stor Værdi for Geografer, som studerer Bebyggelsesforhold, ved at kunne finde de gamle Landsbykort samlede og let tilgængelige i Stedet for at skulle se dem efter paa Matrikelskontoret.

Ved Paabegyndelsen af dette monumentale Værk har Nationalmuseet indlagt sig uvisnelig Fortjeneste. Allerede de to Bind, som nu nærmer sig sin Afslutning er af overordentlig stor Værdi, men ad Aare, naar hele Værket engang foreligger færdigt, vil det staa som Hovedkilden til Studiet af ældre dansk Kunsthistorie.