Geografisk Tidsskrift, Bind 41 (1938)

Chrislian Vibe: Fangerfolk og Fuglefjelde. 280 S. (25X18 cm), talrige 111. H. Hagerups Forlag. København 1938. Pris 12,50 Kr.

Niels Nielsen.

Side 209

Baggrunden for denne Bog er tre unge Mænds Rejse i 1936 til Nordvestgrønland og Thule-Distriktet, tre Naturhistorikere, nemlig Finn Salomonsen, Bøje Thostrup og Chr. Vibe, delvis i Selskab med den fremragende Fotograf Jette Bang. Deres Opgave var at skildre det nordgrønlandske Fugleliv, og herom vil der senere fremkomme Beretning i de videnskabelige Meddelelser om Grønland, men en af Deltagerne har nu samlet noget af det mest almene Stof i en Bog, som Forlaget har udstyret saa smukt, at enhver maa have Lyst til at tage den i Haanden. Hele det haandværksmæssige er hævet over Kritik.

De fleste populære Rejsebøger om Grønland fra dette Aarhundrede
omhandler Østkysten eller Nordkysten, og der er derfor god
Brug for en Bog om de beboede Egne paa Vestkysten.

Bogens Disposition er iøvrigt den, at ca. 1/z behandler Upernavik- Egnen og Resten Thule-Distriktet. Der er Grund til at fremhæve Beskrivelserne af Fuglelivet, som bringer en Mængde morsomme lagttagelser fra de grønlandske Fuglefjelde, men Tyngdepunktet ligger dog i Redegørelsen for Thules Opdagelse og Koloniseringens Udvikling. For første Gang faar man paa Dansk en Fremstilling af Robert Pearys Indsats som Polarforsker og hans Betydning for Polareskimoerne, og dette savnede man. Ogsaa Kapitlet om Knud Rasmussen læser man med Glæde, selv om største Delen af det faktiske vil være kendt for danske Læsere. Nævnes maa tillige Samtalerne med de Polareskimoer, der har deltaget i de store Rejser, Peary-Ekspeditionerne, Thule-Ekspeditionerne og Jubilæumsekspeditionen. Mange Danske vil mindes Kravergarssuaq (Edderfuglen), Manden med det kloge charmerende Smil, Knud Rasmussens Følgemand paa den store Slæderejse, som i 1923 boede i København, og som nu er Storfanger i Thule.

Bogen er ikke noget stilistisk Mesterværk, og man finder ogsaa i Detaillerne Ting, som man med Rette kunde rejse visse Indvendinger imod, men det er ikke min Opgave at rette „Kommafejl". Hovedsagen er, at vi har faaet en Grønlandsbog, som paa en meget værdifuld Maade supplerer den eksisterende Litteratur, og som

Side 210

uden alt for megen Tilretning og Beskæring gengiver de store Oplevelsers
sympatiske Reaktioner i en ung Mands stærke og levende
Sind. Niels Nielsen.