Geografisk Tidsskrift, Bind 41 (1938)

Nyt Tidsskrift

Niels Nielsen.

Side 194

Westküste. Archiv für Forschung, Technik und Verwaltung in Marsch und
Wattenmeer. 1. Heft. (25X18 cm). Westholsteinsche Verlaganstalt Boyens u.
Co. Heide in Holstein.
Adskillige Danske har haft Lejlighed til at stifte Bekendtskab med de

store Arbejder, der for Tiden udføres i det danske Vadehav, og saavel i

Side 195

tekniske som i videnskabelige Kredse har man fulgt det frugtbare Samarbejdemellem
den fysiske Geografi og Teknikken med den største Interesse.

Formaalet med de nævnte Arbejder har været Kystbeskyttelse paa Fastland, Øer og Halliger, Landvinding, Bygning af Dæmninger og Diger, Kultivering af ældre og nyvundet Land og dettes Indretning til Bolig for Mennesker. Arbejdet paa Strækningen fra Elben til den danske Grænse sker efter en 10 Aars Plan, hvis Hovedtræk er opstillet i 1933. Planen er af usædvanlig Format og nærmer sig i Størrelse de hollandske Kystarbejder. De samlede Omkostninger er anslaaet til 150 Millioner Mark, hvoraf Halvdelen tænkes anvendt til Landvinding, og af de hidtil offentliggjorte Beretninger synes det at fremgaa, at man endog er villig til at forhøje dette Kæmpebeløb. Man faar et Indtryk af Arbejdets Omfang af følgende lille Oversigt:


DIVL2565

Arbejdet ledes af Overpræsident Lohse i Kiel med en Stab af Videnskabsmænd, Ingeniører og Arbejdere. Man disponerer over et stort og vel indrettet Forskningsinstitut i Husum, og desuden Feltlaboratorier forskellige Steder i Omraadet.

For ca. 1000 Aar siden var Dele af det nuværende nordfrisiske Vadehav et frugtbart, tætbefolket og rigt Marskland, men i det 13. og 14. Aarhundrede og senere i det 17. og 18. Aarhundrede brød Havet ind og ødelagde betydelige Strækninger af det bebyggede Land. Man behøver i denne Sammenhæng blot at nævne det berømte Rungholt, som gik under i 1362. I de to sidste Aarhundreder har man gennem Kystbeskyttelse søgt at hindre videre Ødelæggelser, og man har ogsaa paa adskillige Steder formaaet at generobre noget af det tabte Land, i Særdeleshed i Egnen mellem den danske Grænse og Eideren. Kortet giver et Indtryk af den tyske 10 Aars Plans Omfang, saavel de allerede opnaaede Resultater som de projekterede Arbejder.

Det ny Tidsskrift behandler disse Forhold og kan derfor paaregne betydeligInteresse
i Danmark. Den ydre Form er overmaade tiltalende,

Side 196

DIVL2562

Udførte og planlagte Kystarbejder. Efter „Westküste" H. 1.

Tidsskriftets tekniske Udstyr er smukt, og der lægges aabenbart Vægt
paa at skrive det paa en saadan Maade, at ogsaa Ikke-Specialister kan
have Udbytte af at læse det.