Geografisk Tidsskrift, Bind 40 (1937) 2

V. Nordmann: Menneskets Indvandring til Norden. Danmarks Geologiske Undersøgelse. 111, Række Nr. 27. 242 S., 133 Fig. l Tidstavle. Reitzel, København 1936. Pris 5,00 Kr.

P. V. Glob.

Side 173

Ingen Steder i Arkæologien er et geologisk og arkæologisk Samarbejde nødvendigere, end naar det gælder ældre Stenalder og de første Indvandrere til Nordens Lande. Derfor falder det helt naturligt, at en Geolog prøver paa at skrive en sammenfattende Oversigt over den ældre Stenalder i Norden. Her har Dr. Nordmann særlige Forudsætninger, idet det er velkendt, at han gennem en længere Aarrække har arbejdet med arkæologiske Problemer.

Bogen indledes naturligt med en Gennemgang af de palæolitiske Kulturer og de ældste Fund af menneskelige Knogledele. Et lille Afsnit omhandler derefter interglaciale Aflejringer i Danmark og mulige Fund fra denne Tid. Det er udmærket, at Spørgsmaalet om mulige palæolitiske Beboere i Skandinavien under Mellemistiderne holdes aabent; men unødvendigt er det at afbilde de mere end tvivlsommeEoliter og Flintstykket fra Harebjerg, hvis Bestemmelse baade arkæologisk og geologisk er højst usikker. Det følgende Afsnitbehandler Lyngby-Kulturen og de holstenske Kulturer, og meget nyt Stof forelægges her for første Gang i samlet Fremstillingpaa

Side 174

lingpaaDansk. Vigtig er i dette Afsnit Anførelsen af den nye Dateringaf Pilespidsen fra Nørre Lyngby til yngre Dryastid. Fundene fra Råo og Varberg i Halland kunde enten være forbigaaet i Tavshedeller sat kraftigt paa Plads, da intet taler for, at Flintsagerne derfra er tildannede af Menneskehaahd. Et særligt Kapitel behandlerMenneskets Indvandring til Norge, og her gennemgaas paa anskueligMaade de tilsyneladende meget gamle Fosna- og Komsakulturer.Som i de foregaaende Afsnit stilles Problemerne op, og de forskellige fremsatte Tydninger omtales, uden at der ydes nogen nye Bidrag til Diskussionen.

Dr. Nordmanns Bog er en god Oversigt over ældre Stenalder med en meget omhyggelig Gennemgang af Materiale og Litteratur, suppleret med omfattende Noter og Henvisninger. Billedmaterialet er fortræffeligt ordnet med stor Anskuelighed. Velgørende er det mellen de mange arkæologiske Typebilleder at se Billeder af Dyr og etnografiske Sager. Hvem ved paa Forhaand, hvorledes en Saiga- Antilope eller en Gejrfugl ser ud, og dog har disse Dyr været omtalt i utallige arkæologiske Afhandlinger sammen med mange andre lidet kendte Dyr; men først i Nordmanns Bog ser man dem afbildede.

Det store Arbejde, der i de senere Aar bliver gjort med Udforskningen af Nordeuropas ældre Stenalder, giver stadig nye Resultater, saa et Oversigtsværk over denne Periode bliver hurtigt forældet. Nordmanns Bog vil dog sikkert længe være læseværdig, særlig som en Arkæologi for Geologer og Geologi for Arkæologer.