Geografisk Tidsskrift, Bind 40 (1937) 2

Vore Fortidsminder. Arkæologisk Kort over Sydøst-Sjælland. 1:100,000. Udgivet af Geodætisk Institut og Nationalmuseet, 1937. Pris 2,50 Kr.

Niels Nielsen.

Side 184

Denne Kortserie, hvoraf tidligere er udgivet Nordsjælland og AlsSundeved, tilsigter at give en let overskuelig Oversigt over Beliggenheden af saadanne Fortidsminder, som kan ses uden særlig Vejledning og uden Gravning eller andre Opklaringsarbejder.

For Oldtidsmindernes Vedkommende drejer det sig altsaa først og fremmest om Høje, Dysser og Jættestuer, hvert Nummer ledsaget af en kort Beskrivelse. Fortegnelsen over historiske Mindesmærker omfatter bemærkelsesværdige Kirker (Arkitektur, Kalkmalerier, Monumenter etc.), Slotte, gamle Gaarde, Ruiner, Jordværker m. m.

Grundlaget for Kortet, som omfatter det sydøstlige Sjælland og
Møen, er et normalt Kort i 1,100,000 i afdæmpet Tryk med Numrenepaa

Side 185

renepaaFortidsminder i stærk blaa og rød Farve. Udførelsen er meget smagfuld og vel gradueret og overgaar i saa Henseende, hvad man i Udlandet har frembragt af denne Korttype. Som ovenfor antydet har Opgaven ikke været at give et Kort over alle kendte Oldtids- og Middelalder-Mindesmærker, det vilde blive ganske uoverskueligt og kun have Interesse for en snævrere Kreds. Det er altsaa ikke beregnet til egentlig videnskabeligt Brug, men vil f. Eks. til Undervisning være meget værdifuldt. Og ikke mindst har det Bud til alle dem, der er interesserede i Danmarks Fortid.

Under Anvendelsen af Kortet er det naturligt samtidigt at bruge Traps Danmark, og det vil man normalt gøre, men vilde det ikke være praktisk ved Omtalen af de Mindesmærker, hvorom der foreligger let tilgængelige trykte Beretninger, at henvise til disse, saaledes at den interesserede Bruger let kan finde udførlige Oplysninger, selv om han ikke iøvrigt er fortrolig med arkæologisk og historisk Litteratur. Den udstrakte Anvendelse af Folkebibliotekerne muliggør noget i den Retning.