Geografisk Tidsskrift, Bind 40 (1937) 2

Poul Nørlund: Wikingersiedlungen in Grönland. 138 S., 24X12 cm, 98 Tekstfigurer, l Kort. Curt Kabitach Verlag. Leipzig 1937. Pris: R. M. 6,30.

seum.

Niels Nielsen.

Side 191

Det er Videnskabsmandens ufravigelige Pligt at søge de ny Sandheder og at meddele sine Resultater paa en saadan Maade, at hans Fagfæller — samtidige og efterfølgende — kan bygge videre paa hans Værk, men hvis han formaar det, har han ydermere den Pligt, mundtligt og skriftligt, at oplyse sin Samtid om, hvad der udføres for de Midler og den Arbejdskraft, som Samfundet stiller til hans Raadighed, og derigennem gøre Ikke-Fagmanden delagtig i den store Oplevelse, at se den ny Viden blive til.

Side 192

Det er af den største Værdi for en forsvarlig Popularisering, at Videnskabsmændene selv foretager denne Proces, men ikke alle er i Stand til at gøre det. Poul Nørlund har imidlertid den sjældne Evne at kunne skrive jævnt og enkelt, og dog saaledes, at de videnskabelige Krav om Nøjagtighed og Reservation ikke tilsidesættes, og saaledes, at Tingenes og Begivenhederne store Drama ikke opløses i uvederhæftig Buldren. Hans Bog: „De gamle Nordbobygder ved Verdens Ende" er i saa Henseende et Mønslerarbejde.

I mere end 200 Aar har Nordboruinerne i Grønland vakt de Rejsendes Interesse, men den arkæologiske Orientering tog først sin Begyndelse med Daniel Bruuns Arbejde i 1896, og først efter 1921 har man foretaget de systematiske, arkæologiske Undersøgelser. Poul Nørlund ledede personligt Udgravningerne 192132, hvorefter Aage Roussell har ført Arbejdet videre, begge i Samarbejde med en Række danske og udenlandske Videnskabsmænd.

Resultatet er en Serie af monumentale Værker, rige i Indhold og fornemme i Udstyr. Paa samme Maade som Knud Rasmussens Samlinger har gjort København til et Centrum for Eskimoforskningen, har Poul Nørlunds og Aage Roussells Samlinger gjort Nationalmuseet til et Centrum for middelalderlig Arkæologi, idet Fundenes Rigdom, deres enestaaende Bevaringstilstand og den tekniske Dygtighed, hvormed de er optagne og konserverede, har muliggjort, at Nationalmuseets Samlinger paa dette Felt er noget aldeles enestaaende — een af vore store nationale Skatte.

Det er derfor meget glædeligt, at Poul Nørlund ogsaa over for en
større Læsekreds end den, som behersker det danske Sprog, har
faaet Lejlighed til i en almenfattelig Form at gøre Rede for sit
videnskabelige Storværk.