Geografisk Tidsskrift, Bind 40 (1937) 2

Johannes Sloye: Spanien im Umbruch, die räumlichen und geistigen Grundlagen der spanischen Wirren. 15X21 cm. 67 S. Hefte 2 af Serien: »Macht und Erde«, udgivet af Karl Haushofer og Ulrich Gramer. B. G. Teubner. Leipzig und Berlin 1936.

Johs. Humlum.

Side 181

I denne Bog soger Johannes Stoye at belyse og begrunde den nu-

værende Krise i Spanien ved Hjælp af Landets historiske Udvikling. Han mener, at det spanske Folks Psyke — hvor, ifølge Madariaga, „Naturen hersker over Fornuften" — foruden at være bestemt af de talrige Raceblandinger ogsaa i høj Grad er præget en Institution som Inkvisitionen, hvis Rædselsherredømme Landet har lidt under gennem Aarhundreder.

Endvidere paapeges det, at Spaniens Forfatning gennem mere end et Aarhundrede har svinget mellem udpræget højreorienterede, monarkisk og/eller diktaturisk bestemte Ideer og mere liberale og parlamentariske Former. 81. a. heraf slutter han, at Franco vil vinde Krigen, idet Spanien efter Militærdiktaturet fra 192331 har haft en demokratisk-parlamentarisk Regering.

Til Slut spaar Stoye, at vi vil faa et nyt spansk Verdensrige at se. Der har allerede gennem en Menneskealder kunnet spores en stærk stigende Forstaaelse mellem Moderlandet og de spansk-amerikanske Lande, ja, i det hele taget en udpræget Fællesfølelse mellem Latinamerika og Spanien og Portugal. Det er Historiens Ironi, at denne Følelse af Samhørighed først har vundet Kraft efter, at Spanien nødtvungen har maattet anerkende de fleste af sine tidligere Kolonier som fri Stater (Jvf. Forholdene i det britiske Imperium, hvor „Friheden" uddeles lige saa hurtigt, som det er nødvendigt for at holde sammen paa Riget!).

Side 182

Dette Arbejde er udpræget historisk. Anm. synes, at en Række vigtige geografiske Forhold — Produktion af Raastoffer, Handel m. m. — er behandlet saa overfladisk og dilletantisk, at Spaniens Geopolitik næppe kan siges at være færdig behandlet. Paa den anden Side er den historiske Baggrund for det nuværende geografiske Milieu fremstillet med megen Klarhed og med et Overblik, som viser, at Forf. behersker denne Side af Emnet til Fuldkommenhed.

Alt kartografisk Materiale er laant, og et Produktionskort som Fig. 3 gør mere Skade end Gavn. Den kartografiske Fremstilling maa ikke nøjes med at angive Beliggenhed, men skal ogsaa anskueliggøre Betydning af de enkelte Mineomraader.