Geografisk Tidsskrift, Bind 40 (1937) 2

Handbuch der geographischen Wissenschaft. Herausgegeben von Frilz Klule. Akademische Verlagsgesellschaft Athenaion. Potsdam.

Niels Nielsen.

Side 171

Allerede tidligere er denne Haandbog blevet omtalt i „GeografiskTidsskrift"
— 35. og 36. Bind — nemlig de to afsluttede Bind

Side 172

omhandlende Syd-Amerika, Australien, Ozeanien og Antarktis, men da der i længere Tid ikke har foreligget et nyt afsluttet Bind, finderman det rigtigt paa ny at henlede danske Geografers Opmærksomhedpaa dette betydningsfulde Værk.

Handbuch der geographischen Wissenschaft er anlagt efter overordentlig store Linjer, alene til Afsnittet om den almindelige Geografi er der anmeldt 10 Forfattere, til Vest- og Nordeuropa 5 og til Sydøst -og Sydeuropa 8. Man har med andre Ord søgt at mobilisere den bedste Sagkundskab i hele det Omraade, hvor tysk Sprog helt eller delvis anvendes som videnskabeligt Sprog, og Værket repræsenterer i Virkeligheden en samlet Opvisning af, hvad tysk Geografi i Øjeblikket sidder inde med af Viden og Kunnen.

Der foreligger for Redaktionen af „Geografisk Tidsskrift" følgende
Afdelinger foruden de to allerede afsluttede Bind:

I. Allgemeine Geographie I. Physikalische Geographie. 3 Hefter.
11. Allgemeine Geographie 11. Das Leben auf der Erde. 5 Hefter.

111. Vorder- und Südasien. 5 Hefter.
IV. Sudost- und Südeuropa. 13 Hefter.

V. Nordasien, Zentral- und Ostasien. 9 Hefter.
VI. Afrika. 9 Hefter.

VII. Mitteleuropa (ausser Deutschland) — Osteuropa. 4 Hefter.
VIII. Nord- und Mittelamerika. Die Arktis. 7 Hefter.

IX. West- und Nordeuropa. 2 Hefter.

Hvert Hefte er paa 32 Kvartsider. Satsen er saa varieret og saa vel disponeret, at man — selv i et Kæmpeværk som dette — opnaar stor Overskuelighed; let og hurtigt finder man det, man søger, selv uden Anvendelse af Register.

Det er naturligvis umuligt for en enkelt Mand kritisk at vurdere — rent sagligt — hele denne vældige Ophobning af Stof, men Stikprøver fra Omraader, hvor man har noget Specialkundskab, tyder paa, at Værket er udarbejdet med den største Omhu.

Billedmaterialet er imponerende, ca. 4000 større Tekstbilleder, 300 farvetrykte Tavler samt et Antal Kortbilag. Billedvalget bærer Præg af Omhu og Sagkundskab. Udførelsen af Clichéerne er god, og takket være det svære, glittede Papir samt en omhyggelig Tilretning, staar Aftrykkene særdeles smukt. De farvetrykte Tavler vil blive paaskønnede af Publikum, men ikke slet saa højt af den videnskabeligt indstillede Læser.

En særlig Omtale fortjener de mange fortræffelige Bikort i sort
Tryk. De er tegnede med stor Omhu, og viser — takket være velberegnetSignatur
— en Mængde Enkeltheder. Nævnes kan: Klimakort,Jordbundskort,

Side 173

kort,Jordbundskort,Befolkningstæthedskort, Racekort, Produktionskortog
meget mere.

Paa Grund af den fysiske Geografis vældige Udvikling i dette Aarhundrede har de geografiske Haandbøger i Øjeblikket den Skæbne hurtigt at blive forældede, og dette gælder for saa vidt ogsaa det antropogeografiske Stof. Hvis man skal holde almindelige Haandbøger, Leksikonstof, Lærebøger og Avisstof nogenlunde paa Højde med Nutidens Viden og Anskuelser, er det en Nødvendighed at holde sig forsynet med nye, første Rangs Haandbøger, og ikke lade sig nøje med ældre Opgivelser med en Smule moderne Oppudsning.

Det vil derfor være meget ønskeligt, om danske skrivende Geografer rent kundskabsmæssigt formaar at holde sig å jour, og Handbuch der geographischen Wissenschaft vil være et aldeles fortrinligt Middel dertil. Desværre er Forholdene for denne Gruppe af Fagfolk saa beskedne, at man ikke kan forvente, at Værket i Danmark faar nogen større privat Udbredelse, men Bibliotekerne bør være opmærksom paa, at man her staar overfor et Værk af meget betydelig Standard.