Geografisk Tidsskrift, Bind 40 (1937) 2

International antropologisk og etnografisk Kongres i København 1.-6. August 1938.

Grundlaget for de internationale Etnografkongresser blev tilvejebragt paa et Møde i Basel 1933, og den første Kongres fandt Sted i London 1934. Det blev ved denne Lejlighed besluttet at afholde næste Kongres i København, idet de danske Etnografer beregnede at genaabne den etnografiske Samling efter Fuldendelsen af den ny Museumsbygning i Løbet af Sommeren 1938.

Den danske Indbydelse til at holde næste Kongres i København blev modtaget med den største Interesse, idet den danske etnografiske Samling er den ældste i sin Art, og tillige — efter den nu stedfundne Reorganisering — en af de bedst indrettede i Verden.

Kongressen afholdes under Protektorat af Hans Majestæt Kongen og under Ærespræsidium af Statsminister Th. Stauning, Udenrigsminister, Dr. P. Munch og Undervisningsminister Jørgen Jørgensen. Museumsinspektør Th. Thomsen er Kongressens Præsident, Generalsekretær er Dr. phil Kaj Birket-Smith og Kasserer er Højesteretssagfører Kjeld Rørdam.

Programmet er meget omfattende, og Forhandlingerne foregaar i følgende
Sektioner under Ledelse af danske Videnskabsmænd, hvis Navne
angives i Paranthes:

I. Fysisk Antropologi (Professor H. M. Hou-Jensen og Professor Oluf
Thomsen).

11. Psykologi (Professor Edgar Rubin).
111. Demografi (Dr. polit. Mads Iversen)
IV. Etnologi (Professor Gudmund Hatt).

V. Etnografi:

a). Asien (Museumsinspektør C. G. Feilberg),
b). Afrika (Carl Kjersmeier).
c). Amerika (Professor Frans Blom).
d). Oceanien (Museumsinspektør Helge Larsen),
e). Arktis (Dr. phil. Therkel Mathiassen).
f). Europa (Museumsinspektør J. Olrik).

VI. Sociologi og Religion (Professor Vilh. Grønbech).
VIL Sprog (Professor Viggo Brøndal).

Side 164

Under Kongressen vil der blive forskellige Udstillinger og Demonstrationer f. Eks. vedrørende Eskimokultur, den gamle Nordbokultur i Grønland og Samlingerne fra LagoaSanta. Endvidere vil Deltagerne faa Lejlighed til at gennemgaa Nationalmuseet, Frilandsmuseet i Lyngby, visse af Bibliotekernes Samlinger, hvor bl. a. nogle af de berømte Haandskrifter vil blive tilgængelige, saaledes de gamle nordiske Haandskrifter, Avestasamlingerne samt Poma de Ayala's berømte Manuskript. Som Afslutning paa Kongressen vil man tilrettelægge en Ekskursion gennem Danmark med Demonstration af Køkkenmøddinger, Megalithgrave, Bronce- og Jernalders Mindesmærker, den gamle By i Aarhus m. m.

Kongresbidraget er 30 Kroner pr. Deltager. Til hvert Medlem kan der udstedes l eller 2 Ledsagerkort (15 Kroner), som giver Adgang til Møder og Festligheder. Henvendelse om Deltagelse sker til Kongressens Generalsekretær, Etnografisk Samling, Ny Vestergade 10, København.