Geografisk Tidsskrift, Bind 40 (1937) 1

The zoology of Iceland. Udgivet af en Komité under Ledelse af Ami Fridriksson og S. L. Tuxen. Levin & Munksgaard, Ejnar Munksgaard. København. Vol. I, Part 6 R. Spärck: The Benthonic Animal Communities of the Coastal Walers (Kr. 4,50). Vol. 11, Part 23. E. Wesenberg — Lund: Gephyrea. (Kr. 1,50).

Niels Nielsen.

Side 75

Den virkelig storstilede Plan, hvis Virkeliggørelse her er paa-

begyndt, gaar ud paa at give en Fremstilling af Dyrelivet i Island og omgivende Have paa Grundlag af trykte Kilder, Museumsmateriale og nye Indsamlinger udført til dette særlige Formaal. Rent kvantitativt vil derfor en væsentlig Del af Værket (3 Bind) blive optaget af en Fortegnelse over de fundne Arter, deres Findesteder indenfor islandsk Omraade samt en Oversigt over den paagældende Dyregruppes Udbredelse i Island ledsaget af Kort.

I Tilslutning til den systematiske Del, der i saglig Henseende er Værkets Kerne, vil der komme et indledende Bind med en geografisk Oversigt og en Redegørelse for de vigtigste Dyresamfund paa Land og i Hav og endelig et afsluttende Bind om Islands dyregeografiske

Man har længe været opmærksom paa, at Faunaen langs det nordatlantiske 0-Bæite fra Skotland over Shetlandsøerne, Færøerne,Island og Grønland til Nordamerikas Fastland rummede en Række Problemer af fundamental Art vedrørende isolerede Øers Befolkning af levende Væsener, deres Opstaaen og Vandring. Alene

Side 76

det Forhold, at en isoleret Ø som Island er beboet af Landdyr og Landplanter er for saa vidt ejendommeligt. Hvorfra er de kommen,og hvorledes er de indvandret, hvornaar er det sket, hvordan er det gaaet med den islandske Dyreverden under Istiderne? Og endnu en Gruppe af Spørgsmaal: Har en Dyreart, der f. Eks. har levet isoleret i Island skal vi sige 200,000 Aar, bevaret samme Skikkelsesom dens Fæller, der blev tilbage paa det europæiske eller amerikanske Kontinent?

For at forklare Indvandringen af levende Væsener har man opstillet en Thcori om en Landbro fra Europa til Amerika langs den nævnte Linje, og man har endog ment at finde Vidnesbyrd om, at denne Landbro skulde have eksisteret efter sidste Nedisning. Ganske vist maa det siges, at geologiske Vidnesbyrd om en saadan Landbro har man ikke kunnet tilvejebringe, og det er vanskeligt at forene Theorierne med visse gængse geologiske Forestillinger.

Af mange Grunde vil det saaledes være meget ønskeligt at faa en grundig Redegørelse for Faunaen langs den nævnte Række af Øer og Øgrupper. Allerede gennem en Aarrække har man studeret den vest- og østgrønlandske Fauna, og herom foreligger et meget stort Materiale. Færøerne er for Tiden under Behandling, og der udgives et stort Værk: „The Zoology of the Færoes" bygget efter nogenlunde samme Principper som det her omtalte Værk om den islandske Fauna. Man vil saaledes, om alt gaar vel, i Løbet af en halv Snes Aar have et enestaaende Materiale af dyregeografisk Art, og man har Grund til at forvente overordentlig interessante Resultater af Undersøgelsen.

Gennem de senere Aartiers Arbejde er man blevet klar over, at Island i fysisk-geografisk og geologisk Henseende er et Studiefelt af ganske enestaaende Betydning, og det vil uden Tvivl vise sig, at Island ogsaa i denne biologiske og dyregeografiske Undersøgelse vil blive det Omraade, hvor Problemerne for Alvor kommer frem.

Det maa derfor hilses med Glæde, at det er lykkedes gennem et intimt dansk-islandsk Samarbejde at faa dette store Arbejde saa langt, at en Udgivelse af Resultaterne har kunnet paabegyndes. Den økonomiske Basis for Udgivelsen er tilvejebragt af Carlsbergfondet, Rask-Ørsted-Fondet og SåttmålasjoOur. Værket vil omfatte 100 150 Art (1500—2000 Sider). Prisen for Subskribenter vil blive l Kr. pr. Ark.