Geografisk Tidsskrift, Bind 39 (1936)

Knud Rasmussen Fondet.

Af

Niels Nielsen.

Umiddelbart efter at Dr. phil. Knud Rasmussen var afgaaet ved
Døden den 21. Januar 1933, samledes Det Kongelige Danske Geografiske
Selskabs Bestyrelse til et Møde.

Ved denne Lejlighed fremsattes den Tanke, at man burde søge at hædre Knud Rasmussens Minde ved Oprettelsen af et videnskabeligt Fond bærende hans Navn, og man henvendte sig derefter til Offentligheden gennem følgende Opraab:

„Ved Knud Rasmussens Død har Danmark mistet en af sine „bedste Mænd. Hans rige Personlighed og hans straalende „Indsats som Forsker har varmet mange Hjerter og kastet „Glans over hele det danske Folk.

„I taknemlig Beundring for hans Livsværk vil vi herved anbefale
Oprettelsen af et videnskabeligt Fond, som skal bære
„hans Navn.

„Renterne af Fondets Kapital skal anvendes til geografisk og „arkæologisk Forskning, især Studiet af Polarlandenes Folke„slag. Den største Hæder, Danmark kan vise vor store For„sker, er at føre hans Værk videre, og vi undertegnede opfor„drer derfor enhver Dansk, som er enig heri, til at yde et „Bidrag til et Fond, der skal tjene Knud Rasmussens Minde „til Ære.

„Det Kongelige Danske Geografiske Selskab i Forbindelse med
„os undertegnede vil træffe de fornødne Foranstaltninger til
„Fondets Oprettelse.

„Indbetaling til Fondet kan finde Sted paa Postgiro 8181 eller

Side 161

„til Fondets Hovedkasserer, Grosserer M. L. Frimodt, Hol„mens
Kanal 22, København K.

København, den 20. Januar 1934.

Kronprins Frederik,

Th. Stemning, N. E. Nørlund,

M. Mackeprang,

Ikke mindst paa Grund af Generalkonsul Johan Hansens stilfærdige, men energiske Arbejde for Sagen, mødte Indsamlingen varm Interesse fra mange Sider. Der indkom et stort Antal Bidrag, ikke blot fra en Række af de Mennesker og Institutioner, som havde staaet Knud Rasmussen nær, men ogsaa fra mange, som kun havde kendt ham gennem hans Foredrag og Skrifter.

De to Malere Knud Kyhn og Grev Harald Moltke henvendte sig til nogle Kunstnere og samlede et Antal Kunstgenstande, Malerier og Skulpturer, som blev udstillet først hos Winkel & Magnussen og senere i et Butikslokale i Bredgade, som A/S „Asia" velvilligt stillede til Raadighed, og ved Bortlodning indbragte disse Kunstværker en betydelig Sum.

Bidragene til Fondet kom fra hele Landet og fra højst forskellige Kredse. Ogsaa fra Danske i Udlandet har Fondet modtaget talrige og anselige Bidrag. lait indsamledes paa denne Maade ca. 70,000 Kroner, og for de saalcdes indkomne Midler indstiftedes Fondet.

Bestyrelsen for dette bestaar af 3 Medlemmer, som udnævnes henholdsvis af Københavns Universitet, Nationalmuseet og Det Kongelige Danske Geografiske Selskab, og som første Bestyrelse blev valgt af Københavns Universitet Professor, Dr. Gudmund Hatt, af Nationalmuseet Museumsinspektør Th. Thomsen og af Det Kongelige Danske Geografiske Selskab Dr. phil. Niels Nielsen.

Under Samarbejde med Underskrevne af ovennævnte Opraab, udarbejdede
Bestyrelsen dernæst nedenstaaende Fundats, som opnaaede
kongelig Konfirmation.

FUNDATS for KNUD RASMUSSEN FONDET.

For at hædre Dr. phil. Knud Rasmussens Minde paabegyndte Det Kongelige Danske Geografiske Selskab den 20. Januar 1934 en Indsamling til et Fond, som skulde bære hans Navn. Det udsendte Opraab var undertegnet af Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik

Side 162

til Danmark og Island, Statsminister Th. Stauning, Universitetets Rektor Professor, Dr. N. E. Nørlund og Nationalmuseets Direktør Dr. phil. M. Mackeprang. For de saaledes indkomne Midler oprettes herved et Fond, som skal anvendes til geografisk og arkæologisk Forskning, især Studiet af Polarlandenes Folkeslag.

FUNDATS.

§ 1.

Fondet er oprettet til Minde om Polarforskeren, Dr. phil. Knud
Rasmussen og hedder Knud Rasmussen Fondet.

§ 2.

Fondets Kapital, som ingensinde maa forringes, bestaar af:

a) 20,000 Kr. 4 % Østifternes Kreditforening. 11. Serie.
b) 20,000 Kr. 4y2 % Jyske Landkreditforening. 7. Serie.
c) 20,000 Kr. 4 % Østifternes Husmands Kreditforening. 9. Serie.
d) 20,000 Kr. 4 % Ny jyske Købstads Kreditforening. 9. Serie.

Fondets Kapital skal stedse være anbragt i saadanne Midler, hvori umyndiges Midler efter Lovgivningens Regler kan anbringes. De Fondet tilhørende Værdipapirer skal stedse være paategnede om at tilhøre dette og være forsynede med Undervisningsministeriets Prohibitivpaategning. Hvad der indvindes ved Udtrækning af Fondets Effekter eller paa anden Maade ud over den aarlige Rente, skal tilfalde Kapitalen.

§ 3.

De aarlige Renter af Fondets Kapital med Fradrag af mulige Udgifter skal anvendes til Fremme af dansk geografisk Forskning, fortrinsvis til etnografiske og arkæologiske Studier blandt Folkeslag, som har Tilknytning til Polarlandene.

§ 4.

Ansøgninger om Tilskud fra Knud Rasmussen Fondets Midler
indgives inden Udgangen af September Maaned til Fondets Bestyrelse.

§ 5.

Hvis Fondets Direktion et Aar skønner, at det indvundne Rentebeløb slet ikke eller kun delvis bør komme til Udbetaling, skal de saaledes indvundne Midler tilbageholdes til senere Anvendelse i Overensstemmelse med Fundatsens § 3.

Side 163

§ 6.

Fondets Direktion bestaar af 3 Mænd, udnævnt henholdsvis af Københavns Universitet, Nationalmuseet og Det Kongelige Danske Geografiske Selskab. Skulde sidstnævnte Selskab ophøre at eksistere, bestemmer Universitetet og Nationalmuseet, efter Indstilling af de tilbageværende Direktionsmedlemmer, hvilken Institution eller videnskabeligt Selskab, der skal anmodes om at udpege det tredie Direktionsmedlem.

§ 7.

Tillæg til eller Forandringer i denne Fundats kan foretages efter Indstilling af de Institutioner, hvem det efter § 6 tilkommer at udnævne Direktionens Medlemmer og med Billigelse af Undervisningsministeriet, men kun saaledes, at Fondets Navn og Hovedøjemed ingensinde forandres.

§ 8.

Det aarlige Regnskab revideres ved en af Undervisningsministeriet
valgt Revisor, til hvem der vil kunne fastsættes et Honorar, og
det reviderede Regnskab decideres af Undervisningsministeriet.

Niels Nielsen.

Gudmund Hatt.

Thomas Thomsen.