Geografisk Tidsskrift, Bind 38 (1935) 1-2

Geodætisk Instituts Kort over danske Søer 1:5000 og 1:10,000.

Niels Nielsen.

Side 123

Fra ældre Tid vides meget lidt om Dybdeforholdene i danske Søer, bortset fra det der er offentliggjort i Wesenberg-Lunds store og fortjenstfulde Arbejde: Furesøstudier (Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, naturvidenskabelig og matematisk Afdeling, Afdeling 8, Bd. 3). Det er derfor et overordentlig interessant og fortjenstfuld! Arbejde, som Institutet har taget op til Behandling.

Den store Maalestok muliggør -en ret detailleret Terraintegning, og Anvendelsen af en Intensitetsskala i Farvningen af Søarealet giveret let overskueligt Billede af Søbundens topografiske Hovedtræk.De hidtil udgivne Kort behandler Almind og Slaaensø, SaltenLangsø, Julsø. Hampen og Geddesø, Mossø, Brassø, Borresø, Ørnesø,Tissø, Viborg Nørre- og Søndersø, Rørbæk-Søerne, Silkeborg

Side 124

Langso, Sminge So, Knudsø, Ravnso, Tuel Sø, Søtørup Sø, Vannes Sø, Blegsø, Nors Sø, Skanderborg-Søerne, Rodso, Hærup So, Klejtrup Sø, Hald Sø, Hinge So, Tjele Langso, Store Øksso, Mådum So og Glenstrup So, og i disse har man et meget interessant Materiale, som opfordrer til nærmere Studium.

Ikke blot vil disse Søkort faa Betydning for den limnologiskc Forskning, men de vil tillige finde Anvendelse blandt Glaciologerne. Alene en Betragtning af 3 saa forskellige Kort som Tissø, Juelso og Viborgsøerne giver et meget stærkt Billede af Variationen af de Faktorer, som har betinget Dannelsen af de danske Sobækkener.

Dette Kortlægningsarbejde fortjener at kendes ogsaa udover de videnskabelige Kredse, saaledes vil Gymnasie- og Seminarieundervisningen med Fordel kunde bruge dem, og for den Fremstilling af Danmarks Geografi, som vi stadig savner, men som engang maa komme, vil Sokortene afgive et meget betydningsfuldt Materiale.