Geografisk Tidsskrift, Bind 37 (1934) 3-4

Alfred Hellner: Vergleichende Länderkunde. Leipzig u. Berlin. (Teubner). 1. Bind (222 Sider, 106 Fig.) 1933; 2. Bind (172 Sider, 149 Fig.) 1934; 3. Bind (202 Sider, 148 Fig.) 1934. Pris: 1. Bd. heftet Rm. 7, indb. Rm. 8; 2. Bd. heftet Rm. 6,40, indb. 7,40; 3. Bd. heftet Rm. 7,40, indb. Rm. 8,60.

Einar Storgaard.

Side 313

Ved „Länderkunde" har man ellers altid i tysk Geografi forstaaet Regionalgeografi (Beskrivelse af de enkelte Lande). Det maa derfor i høj Grad beklages, at den forøvrigt fremragende tyske Geograf, Udgiveren af det udmærkede „Geographische Zeitschrift", der har 40 Aars Jubilæum i Aar, Professor Alfred Hettner fra Heidelberg, nu pludseligt ved Ordet „Länderkunde" forstaar noget helt andet, nemlig det alle andre kalder almindelig Geografi (Allgemeine Erdkunde). Ganske vist søger Professor Hettner at underbygge sin Navneforskydning ved at fremhæve, at hans „Vergleichende Länderkunde" er noget helt andet — og det vil i denne Sammenhæng selvfølgeligt sige noget langt bedre — end tidligere Lærebøger i almindelig Geografi, idet de egentlige geografiske eller chorologiske Synsmaader i ganske anderledes Grad end ellers skulde være gennemført i Værket.

Lad være at sidste Udgave, af Supans „Grundzüge der physischen Erdkunde" maaske ikke helt opfylder de Hettnerske Betingelser for at være geografisk, men hvad med Emm. de Martonnes „Traité de Geographie physique"? Og med Hensyn til Hettners eget Værk, da forekommer deri Afsnit( f. Eks. om Kortprojektioner o. a.), som godt kunde have været undværet i en „Vergleichende Länderkunde".

Men bortset fra Titlen og Forsøget paa at forklare den maa det

Side 314

indrømmes, at Professor Hettner har skrevet en særdeles læseværdig Bog. De foreliggende 3 Bind betyder en virkelig værdifuld Forøgelse af den geografiske Litteratur. I et indledende Kapitel behandles Geografiens Væsen og Opgave. Værket er iøvrigt delt i Dele, der ikke falder sammen med Bindinddelingen. I 1. Bind findes saaledes 1. Del og de to første Afdelinger af 2. Del. 1. Del behandler Jorden som Heldhed (Jordens Opstaaen, Bevægelser, Indre og Overflade, Hydrosfæren, Atmosfæren, Dyre- og Planteliv og Menneskeheden, Kræfternes Spil og Jordens Udviklingshistorie), hvortil slutter sig et Tillæg med) den matematiske Geografi og Kartografien. De to første Afdelinger af 2. Del, hvis Hovedtitel er „Den faste Jordskorpe", giver en Skildring af Land og Hav og Fastlandets Bygning og Hovedformer; særlig skal her fremhæves 5. Kapitel (Der Bauplan der Erde), der giver en udmærket Oversigt over de enkelte Kontinenters Tektonik og virkelig kan kaldes „vergleichende Länderkunde". 2. Bind (2. Dels 3. Afdeling) indeholder den egentlige) Geomorfologi, 3. Bind (Værkets 3. og 4. Del) „Das Wasser des Fastlandes" og „Die Klimate der Erde". Professor Hettner betoner atter her, hvorledes han i Modsætning til de fleste andre Forfattere af almindelig Geografi har behandlet Fastlandenes „Vande" selvstændigt og ikke som Underafdeling af den faste Jordoverflade eller i Tilknytning til Klimaet. Medens „Das Wasser des Festlandes" faar en ret udførlig Behandling, indeholder Værket intet om de store Have, idet Oceanografien af Hettner nærmest opfattes som en Videnskab sidestillet med Geografien og derfor ikke hørende hjemme i hans „Vergl. Länderkunde". Afsnittet om Klimaet er en Omarbejdelse af Professor Hettners Bog „Klimate der Erde", der udkom i 1930. Det er Meningen, der skal udkomme endnu et Bind (Pflanzen- und Tierwelt. Die Erdräume).

Værket er udstyret med talrige Figurer, Diagrammer, Profiler og Fotografier, og det maa fremhæves, at Reproduktionen af disse er ualmindelig god. Billederne staar skarpe og er — hvad man selvfølgelig maatte vente, naar en saa fremragende Geograf som Hettner har udvalgt dem — overmaade instruktive; bogstavelig talt vilde hvert eneste Fotografi egne sig til Lysbillede til Brug ved den højere Undervisning. Til Illustrering af Klimaet er anvendt Raunkiærs Hydrotermfigurer.

Professor Hettner siger i Forordet, at han begyndte paa „Vergleichende Länderkunde" for 45 Aar siden, og at han siden da har arbejdet paa det og stadig søgt at forbedre det og føre det å jour. „Für schöne Darstellung ist der Gegenstand zu streng , aber ich habe Lesbarkeit erstrebt" —. Ja, det maa man indrømme,

Side 315

at Hettners „Vergleichende Länderkunde" er skrevet i et adskilligt
klarere og lettere læseligt Sprog end Tilfældet ellers er med tyske
Bøger af den Art.