Geografisk Tidsskrift, Bind 37 (1934) 3-4

Geologisk oversiklskaria over Norden. 1:1,000,000. Under medverkan af de nordiska ländernas geologiske undersökninger saminanstald av A. Gavelin og N. H. Magnusson. Generalstabens litografiska anstalt. Stockholm 1034. (157X206 cm).

Niels Nielsen.

Side 319

I 1908 udkom Törnebohms fortræffelige Vægkort over de geologiske Forhold i Fennoskandia og Danmark, men med den vældige Udvikling, som den geologiske Videnskab siden da er undergaaet, kan det ikke undre, at dette Kort nu ikke længere er tidssvarende. Det er derfor særdeles glædeligt, at to saa fremragende Geologer som Gavelin og Magnusson har villet paatage sig det store og i visse Maader utaknemmelige Arbejde at udarbejde et nyt geologisk Vægkort over de nævnte Landomraader.

De Lande udenfor Sverige, hvis Omraade helt eller delvis afbildes, har stillet de Oplysninger til Raadighed, som baade trykte og utrykte Kilder indeholdt, og en Række Specialister har deltaget i Udarbejdelsen af enkelte Smaaomraader.

Tegningen af Kortet er gennemført med en saadan Omhu, at man med stor Udbytte kan studere selv smaa Detailler, samtidig med at Helhedsindtrykket er overskueligt og giver et klart Billede af den dybtgaaende Forskel paa de forskellige Dele af det afbildede Omraade.

Side 320

Grundtrækkene af Danmarks Geologi fremgaar klart og tydeligt; der er anvendt een Farve (grøn) for hele Kridtperioden og een (gul) for Tertiæret. For Bornholms Vedkommende er der foretaget en Sondring inden for Grundfjældet, idet Hammer Granit og Svaneke Granit er betegnet med samme Signatur som Revsunds- og Stockholmgraniter, medens hele Resten af Bornholms Grundfjæld er sat sammen med Gnejserne i Småland og Halland. Der er paa dette Punkt en Uoverensstemmelse med de nyeste danske Arbejder, idet Karen Callisens (Beiträge zur Kenntnis des Granitgrundgebirges von Bornholm) hævder, at vel kan der skelnes mellem en ældre og yngre Gruppe, til hvilken sidste henregnes Hammer og Svaneke Granit, men alle de bornholmske Graniter maa anses for at være Differentiationer af samme Magma, og visse Analogier taler for, at hele det bornholmske Granitomraade maa henføres til den ældre Gruppe af Grundfjældet; efter dette burde saavel Hammer som Svaneke Graniten signeres med den brune Farve (Smålands-Gnejsen). Referenten tør ikke udtale nogen Førstehaandsmening om Berettigelsen af det ene eller det andet Synspunkt, men maa indskrænke sig til at gøre opmærksom paa Uoverensstemmelsen.

For vor Generation har Tönebohms Geologiske Kort over Norden været et meget værdifuldt og meget anvendt Undervisningsmiddel. Man har al Grund til at forvente, at dets Efterfølger vil gøre samme Gavn, indtil nye Undersøgelser har gjort ogsaa dette forældet.