Geografisk Tidsskrift, Bind 36 (1933) 3-4

Torsten Streyffert: Världens Barrskogstillgångar. S ven ska Skogsvårdsforeningens Forlag. Stockholm 1931. 780 S. 4°.

Gudmund Hatt.

Side 192

Træ er — og vil sikkert vedblive at være — et af de allervigtig-

ste Raastoffer. Selv om Staal og Cement nu anvendes til mange Formaal, hvor Tømmer før var ene om at gøre Tjeneste, saa har Træet til Gengæld fundet nye Anvendelser, særlig i Træmasse-, Papir- og Kunstsilkeindustrien, hvorved det tabte Terræn fuldt opvejes. Og Kemien aabner mange andre Muligheder for Brug af Træ. Derfor knytter der sig en Række af erhvervsgeografiske Problemer til Skoven — og ganske særlig til Naaleskoven, idet Naaletræerne jo er langt vigtigere end Løvtræerne for Verdens Forsyning af Gavntræ.

Det foreliggende Værk er udarbejdet af en Forstmand; men dets Betydning rækker langt ud over Forstmændenes Kreds. Forfatterener ikke for intet Elev af Gunnar Andersson. Geografiske Synspunktergør sig stærkt gældende; Bogen er i lige saa høj Grad et erhvervsgeografisk som et forstvidenskabeligt Arbejde. I Anlæg og Udførelse er den ligesaa omfattende som Zon og Sparhawks velkendte„Forest resources of the world" og overgaar denne Forgængerved

Side 193

gervedsin kritiske Anvendelse af Kildematerialet og sin klare Fremstilling. Medens Zon og Sparhawks Bog har sin Styrke i Afsnittenevedrørende det amerikanske Kontinent, handler Streyfferts værdifuldeste Kapitler om Europa og Asien. Principielle Spørgsrnaaldiskuteres i den indledende Verdensoversigt — hvor bl. a. Skovenes Udbredelse, Sammensætning og Vækstbetingelser er klarlagtud fra plantegeografiske Synspunkter — og i indledende Kapitlerom Verdensdelene; men ogsaa under Behandlingen af de enkelteLande kastes Lys over Forhold af universel Betydning. Saaledesfaar Spørgsmaalet om Forholdet mellem Afvirkningens og Tilvækstens Størrelse en saa dybtgaaende Behandling i Kapitlerne om Sverige, Norge og Finland, at Grunden lægges til en skønsmæssigVurdering af dette vigtige Forhold ogsaa i andre Lande. I Kapitletom England belyses visse Retningslinier i Markedets Udviklinggennem de seneste Aartier, Stagnationen i Forbruget af Bygningstømmerog den raske Øgning af Forbruget af Træmasse, Konkurrencenmellem Nordeuropa og Canada. Kapitlet om Tyskland bringer visse Hovedlinier i Skovbrugets Udviklingshistorie til at træde klart frem. De særdeles lærerige Kapitler om Japan og Kina viser, hvorledes Industrikulturens Indtrængen medfører en stærk Øgning af Træforbruget; men tillige fremtræder den dybe Modsætningmellem den japanske Nations ansvarsbevidste og rationelle Omhu for Naturværdier og Kinesernes afmægtige Sløseri. Kapitlet om Indien giver et klart Indblik i Skovenes Anvendelse i et tætbefolkettropisk Omraade, hvor Udviklingen længe har været under europæisk Ledelse, og i Mulighederne for Eksport af Trævarer hertilfra nordlige Lande. Disse og mange andre Kapitler om enkelte Landomraader er dybtgaaende, koncise Monografier, der hver paa sin Maade illustrerer Forhold af vidtrækkende Betydning.

Streyfferts Værk er Resultatet af mange Aars Indleven i Emnet. Dets Grundlag er ikke alene et omfattende Kendskab til Litteraturen, men i væsentlig Grad Selvsyn, vundet paa vidtstrakte Rejser i forskellige Dele af Verden.

Fremstillingen støttes af Kort og Diagrammer og af talrige Fotografier,
af hvilke mange hidrører fra Forfatterens Rejser.