Geografisk Tidsskrift, Bind 35 (1932) 4

Jordens Erobring. Redigeret af Aage Krarup-Nielsen. Skrevet af Kaj Birket-Smith, Knud Rasmussen, Ejnar Storgaard, P. Tuxen og Aage Krarup-Nielsen. (6 Bind, hvert paa ca. 400 Sider, talrige Kort og Illustrationer). Chr. Erichsens Forlag. København 1930-31.

Johs. Reumert.

Side 215

Det vil være rimeligt at omtale hvert af de 6 Bind af dette store
Værk særskilt. De er meget forskellige, da hvert enkelt Bind i høj
Grad er præget af sin Forfatter.

Første Bind, skrevet af Aage Krarup-Nielsen, bærer Titlen: „Jordomsejlinger og Sydhavstogter". Efter at der først er givet en meget kortfattet Redegørelse for Verdensbilledet gennem Tiderne, berettes om Magelians Rejse, spanske Sydhavstogter, engelske Jordomsejlinger, Hollændernes Rejser, om Dampier, Bougainville og James Cook, for blot at nævne nogle af de Emner, der falder ind under dette Binds Ramme. Der kunde vælges mellem to Fremgangsmaader ved Behandlingen af saa uensartet Materiale som det nævnte, enten kunde Stoffet være ordnet efter Tidspunkterne for Rejserne, eller man kunde have faaet Beretning om hvert større Omraades Opdagelseshistorie for sig. Men hverken den kronologiske eller den geografiske Ordning af Stoffet er gennemført. Resultatet er blevet en Bog, der er meget fornøjelig at læse. Beretningen er krydret med Fortællinger om alle de bizarre og dramatiske Begivenheder, der nu engang hører med til Opdagerfærd i ukendte Lande. Som Avisartikler vilde de enkelte Afsnit være fortræffelige, og Overskrifterne kunde lige sættes ind i et københavnsk Dagblad: „Paa Krydstogt efter ukendte Øer", „Hvad der hændte Cook's andet Skib", men Omridsene af Jordens Erobringshistorie i disse Egne træder kun svagt frem ved Læsningen.

Vil man finde noget i Bogen om en bestemt Kystegns eller ØgruppesOpdagelseshistorie, maa man lede længe, dels paa Grund af det manglende Stednavneregister (Register over Personerne findes i 6. Bind), dels paa Grund af den noget løse Ordning af Stoffet. Bindet

Side 216

afsluttes med nogle Afsnit om Dybhavsforskningen, Dana's Togt og
Eckeners Færd med Luftskib.

Andet Bind, der er skrevet af Ejnar Storgaard, omhandler Opdagelsesrejser i Afrika. Her er Stoffet ordnet kronologisk, dog saaledes, at det sidste Aarhundredes Opdagelsesrejser, der gradvis afslørede de geografiske Forhold i den vældige Verdensdels Indre, er samlet efter topografiske Synspunkter: „NigerenTombouctouTchad". „Livingstone". „Ved Nilens Kilder". „Sahara og Sudan". Det er en livligt skrevet Bog, populær og med alle de faktiske Oplysninger, der med Billighed kan forlanges.

Tredie Bind, der behandler „Opdagelsesrejser og Togter i Asien. 1. De indiske Lande", er skrevet af Professor Poul Tuxen. Man faar her en særdeles fyldig Beretning om det, man kunde kalde den ældre Opdagelseshistorie. Selve Opdagelsestogterne træder næsten i Baggrunden, mens Hovedsagen synes at være en Skildring af de indiske Samfundsforhold og religiøse Forhold, eller rettere af den Maade, hvorpaa de for Inderne fremmede Folk, Europæere, Kinesere og Arabere opfattede disse Forhold. Paa Side 269 er man derfor kun naaet til Vasco da Gama; paa S. 381 staar der, at en Fremstilling af det sydlige Asiens Opdagelseshistorie passende kunde sluttes med Vasco da Gamas Død. Bagindiens Opdagelseshistorie er slet ikke omtalt, og dog er et af Hovedværkerne for dette Emne (Clifford: Further India) citeret i Litteraturlisten. Navne som Lagrée, Gamier, Mouhot er slet ikke nævnt.

I Bind 4 „Opdagelsesrejser og Togter i Asien. 2. De mongolske Lande", skrevet af Aage Krarup-Nielsen, venter man derfor at se Bagindien fyldigt behandlet, men det sker ikke. Derimod behandles „Niebuhrs Rejse gennem det lykkelige Arabien" her, skønt dette Bind fortrinsvis skildrer Rejser i Nord- og Midtasien. Man aner, at der ikke er rigtig Plan i Foretagendet, foruden af mange andre Forhold bekræftes dette derved, at en d a n s k Opdagelsesrejsende i Arabien, Barclay Raunkiær, end ikke er nævnt, og ved, at Ferdinand v. Richthofens Rejser i Kina færdigbehandles paa 4 Linier. Bortset fra den mangelfulde Disposition er Bindet velskrevet.

Bind 5, „Den nye Verden" af Kaj Birket-Smith, er livligt skrevet
nrt ma.rrnl ;«^4.«..U*:..i l 1 - • « «• ft t
<_> 0 -, ..—. ...^... ...iv^.^ i n/i>~io\~ii cti, cti all ti SO.I
rigtigt paa Plads, uden at deter gaaet ud over Værkets Popularitet.
Som Afslutning paa Værket kommer Bind 6, „Polarforskningens
Saga" af Knud Rasmussen. Med Spænding og Interesse følger man
denne Fremstilling af nogle af de interessanteste Kapitler i Jordens
Udforskningshistorie. Gang paa Gang har man Indtrykket af Forfatterensnære
Tilknytning til det Stof, han behandler. Man læse f. Eks.

Side 217

Skildringen af det Indtryk, Nansens Færd over Indlandsisen gjorde
paa Drengene i Jacobshavn.

„Jordens Erobring" som Helhed er et uensartet Værk, der rummer baade svage og fortrinlige Partier. Det er helt igennem populært skrevet, og Emnet vil altid interessere. Man kan tage et hvilket som helst af Bindene frem en Aften i en ledig Stund og faa et interessant Samvær med en af de gamle eller nye Erobrere af Jorden. Skønt stort af Omfang og bredt anlagt prætenderer Værket vel ikke at være en Haandbog, hvor alle detaillerede Oplysninger kan faas. Men det bør siges, at det heller ikke egner sig til at være Oplysningsbog i Biblioteker o. 1. paa Grund af de Mangler, der, som nævnt, er fremtrædende ved enkelte af Bindene. Stoffet er uoverskueligt ordnet, og for flere Omraaders Vedkommende er Opdagelseshistorien slet ikke, eller dog kun.ganske overfladisk behandlet.

Det maa undre, at Forlaget ikke har sat en Ære i at gøre det typografiske Udstyr af Værket bedre end Tilfældet er. Der er en Vrimmel af baade rettede og urettede Trykfejl. Har der skullet spares paa Udgifter til Korrektur? Valget af Illustrationer er godt, og der er mange af Billederne, der understøtter Fremstillingen i Teksten. Saa meget mere irriterende er det, at Reproduktionen adskillige Steder lader meget tilbage at ønske.