Geografisk Tidsskrift, Bind 35 (1932) 1-2

35. Bind. 1/2. Hefte. Det Kongelige Danske Geografiske Selskab.

Marts 1932

belskaöet har hart den borg, at Viceadmiral, Kammerherre A ndreas
du Plessis de Richelieu den 25. Marts 1932 er
afgaaet ved Døden.

Admiralen, der var korresponderende Medlem af Selskabet og
Medlem af Raadet, har paa flere Maader ydet Geografisk Selskab
store Tjenester og vil blive mindet med Ære og Tak.

Egede-Medaillen.

Den 2. Marts blev Mr. H. A. W a t k i n s modtaget hos Selskabets Præsident, Hans Kongelige Højhed Kronprinsen, som personlig overrakte Mr. Watkins Egede-Medaillen og udtalte Det Kongelige Danske Geografiske Selskabs varme Anerkendelse af det fremragende Arbejde, „The British Air Route Expedition" i Aarene 193031 har udført i Grønland.

3. Møde i Sæsonen 1931-32. (9. December 1931).

Til Mødet, der foregik i Odd-Fellow-Palæets store Sal, havde Geografisk Selskab indbudt følgende naturvidenskabelige Foreninger: Botanisk Forening, Danmarks Naturvidenskabelige Samfund, Geografforeningen, Geologisk Forening, Grønlandsk Selskab og Naturhistorisk Forening, der alle havde efterkommet Indbydelsen.

Mødet blev ledet af Præsidenten, Hans Kongelige Højhed Kronprinsen, og overværedes blandt andet af den tyske Minister, Freiherr von Richthofen og Freifrau von Richthofen i Spidsen for den samlede Legation, Repræsentanter for Udenrigsministeriet, Statsministeriet og Undervisningsministeriet foruden talrige andre indbudte samt Medlemmer af Selskabets Bestyrelse og Raad med Damer.

Side 2

Salen var fyldt, da Præsidenten aabnede Mødet og bød Wegener-
Ekspeditionen, Professor Kurt Wegener, Dr. Georgi, Dr.
Loewe og Dr. Sorge velkommen.

Præsidenten vendte sig dernæst til Professor Kurt Wegener og bad Professoren paa Familiens Vegne modtage Geografisk Selskabs Guldmedaille til Alfred Wegeners Efterladte som en Anerkendelse af Alfred Wegeners store videnskabelige Indsats. Dernæst udnævnte Præsidenten Dr. Georgi, Dr. Loewe og Dr. Sorge til Korresponderende Medlemmer af Det Kongelige Danske Geografiske Selskab som Tak for deres fortjenstfulde videnskabelige Arbejde i Grønland.

Hans Kongelige Højhed gav saa Ordet til Foredragsholderne.
Professor, Dr. Kurt Wegener takkede paa Familiens Vegne for

den Ære, Selskabet havde vist hans afdøde Broders Minde ved at
tildele hans Efterladte Selskabets højeste Anerkendelse.

Ekspeditionen var oprindelig tænkt som et dansk-tysk Foretagende, men paa Grund af J. P. Kochs Død blev den rent tysk. Efter at have givet en kort Oversigt over Ekspeditionens Organisation og Formaal sluttede Professor Kurt Wegener med en Tak for den gode Modtagelse, Ekspeditionen havde faaet i Grønland.

Dr. Fr. Loewe gav en Fremstilling af Arbejdets Forløb. Efter den forberedende Ekspedition i 1929 udrustede man denne Kæmpeekspedition. Han skildrede Transporten af de store Mængder af Gods, Huse, Brændsel, Proviant, Instrumenter, Stationernes Montering o. s. v. og gav et kort Rids af de videnskabelige Opgaver, for hvis Løsning dette vældige Arbejde var sat i Gang.

Dr. E. Sorge berettede om de glaciologiske Undersøgelser paa Station „Eismitte", Maaling af Snefaldet, Afsmeltningen og Fordampningen paa den grønlandske Indlandsis og fremkom med en Række overordentlige interessante lagttagelser vedrørende Sneens Overgang til Firn.

Dr. Johs. Georgi fortalte om det meteorologiske Arbejde, navnlig Temperaturmaalingerne, og gav en stilfærdig Skildring af de tre Mænds Liv. Det var en gribende Beretning om tre Venners Kamp for, under de mest fortvivlede Kaar, at blive ved med at være tro mod de videnskabelige Opgaver, de var gaaet ud for at løse.

Alle Meddelelserne gjorde et stærkt Indtryk paa Forsamlingen, og Præsidenten rettede en varm Tak til de fire Forskere for den indholdsrige Aften og tilføjede et Haab om, at Bearbejdelsen af det indsamlede Materiale maatte komme til at foregaa i Alfred Wegeners Aand og til Ære for hans Minde.

Side 3

4. Møde i Sæsonen 1931-32. (5. Januar 1932).

Mødet, der lededes af 1. Vicepræsident, Generalkonsul Johan Hansen, overværedes bl. a. af den svenske Minister O. Ewer-1 f og Medlemmer af Legationen, Repræsentanter for de herværende svenske Foreninger m. fl.

1. Vicepræsident rettede en Velkomsthilsen til Aftenens Foredragsholder, der i flere Aar har været Æresmedlem af Geografisk Selskab, og hyldede Dr. Sten Bergman som en af dem, der i disse Aar viderefører de store Traditioner, som svensk Forskning i Asien har at opvise.

Derefter holdt Dr. Bergman et livfuldt og indholdsrigt Foredrag om sin sidste Rejse til Kurilerne og gav et særdeles klart Billede af disse Øers Natur og Folkeliv. Foredraget var ledsaget af Lysbilleder og en af Dr. Bergman optaget Film, der illustrerede Rejsen, Dyrelivet, Mennesketyperne og til Slut en fortrinlig Optagelse af Hvalfangsten i de tilstødende Have.

Efter et stærkt Bifald fra Forsamlingen bragte 1. Vicepræsident
Foredragsholderen Selskabets varme Tak.

5. Møde i Sæsonen 1931-32. (4. Februar 1931).

Mødet afholdtes i Odd-Fellow-Palæets store Sal og overværedes af Deres Majestæter Kongen og Dronningen og Deres Kongelige Højheder Kronprins Frederik, Prins Valdemar, Prins og Prinsesse Axel. Til Stede var endvidere samtlige Medlemmer af 6. Thule-Ekspedition og Dr. Knud Rasmussens Familie, Medlemmer af Thule-Komitéen, Kommandør Gustav Holm med Frue, Hans Excellence Admiral Amdrup; Medlemmer af Søofficersforeningen, Dansk Geologisk Forening og Geografforeningen var indbudt til at overvære Foredraget og var mødt saa talrigt, at Salen var fyldt, da Selskabets Præsident, Hans Kongelige Højhed Kronprinsen, aabnede Mødet og bød Majestæterne, de Kongelige Højheder, Gæster og Medlemmer velkommen. Præsidenten takkede Dr. Knud Rasmussen for den Beredvillighed, hvormed han altid stiller sig til Raadighed, naar Geografisk Selskab beder om at høre om de Resultater, hans Rejser og Forskninger

Dr. Knud Rasmussen holdt derefter et blændende Foredrag. Han gav en Oversigt over Udforskningen af Østgrønland og pegede paa, at danske Mænd og i Særdeleshed danske Søofficerer her havde udført et Arbejde, som vi med Stolthed kan se tilbage paa. Foredragsholderenbetonede stærkt, at dette Land, der er et udmærket Livsgrundlagfor Grønlænderne, ikke rummer saadanne Vilkaar, at selv et ganske ringe Antal europæiske Jægere kan opnaa tilstrækkelige

Side 4

Resultater. Derefter fremvistes den paa Ekspeditionen optagne Film,
der var intet mindre end en Oplevelse.

Hele Aftenen fik et harmonisk og festligt Forløb, og den Tak, Hans Kongelige Højhed Kronprinsen bragte 6. Thule- Ekspedition og Dr. Knud Rasmussen, fik en varm Tilslutning fra hele den store Forsamling.

6. Møde i Sæsonen 1931-32. (2. Marts 1932).

Mødet var arrangeret i Forening med Dansk-Engelsk Selskab og overværedes af en saa stor Forsamling, at Odd-Fellow-Palæets store Sal var omtrent fyldt, da 1. Vice-Præsident, Generalkonsul Johan Hansen paa de to Foreningers Vegne bød velkommen til den meget repræsentative Forsamling, hvoriblandt den engelske Minister Sir Thomas Hohler, Lady Hohler, Kommandør Gustav Holm, Admiral Amdrup, Dr. Lauge Koch og talrige Grønlandsforskere samt et stort Antal Repræsentanter for Ledelsen af de to Selskaber.

Mr. W a t k i n s holdt derefter et overordentlig klart og elegant Foredrag med afvekslende Fremvisning af Lysbilleder og Film og gav Forsamlingen et stærkt Indtryk af det vældige Arbejde, hans Ekspedition har udrettet, og af den fremragende Forsker og Organisator, der leder det.

Efter Foredraget bragte Præsidenten for Dansk-Engelsk Selskab,
Professor, Dr. P. O. P e d e r se n, de to Selskabers hjertelige Tak
for den overordentlig interessante Aften.

Repræsentation.

Den 7. Marts d. A. havde „Die Pommersche Geographische Gesellschaft"
eksisteret i 50 Aar. Ved de i den Anledning afholdte Festligheder
var Geografisk Selskab repræsenteret af Sekretæren.

Ved Jubilæet blev Professor, Dr. M. V a h l udnævnt til resmedlem
„Pommersche Geographische Gesellschaft".