Geografisk Tidsskrift, Bind 35 (1932) 1-2

Friedrich Kürbs: Die osteuropæischen Staaten als Staats- und Wirtschaftskörper. (266 Sider, 25x16 cm. l Kort). Stuttgart 1931. Ferdinand Enke Verlag.

Gudmund Hatt.

En erhvervsgeografisk Skildring af Polen, Litauen, Letland og Estland. Det fysisk-geografiske Grundlag for Erhvervslivet er dog kun ret overfladisk behandlet. Befolkningens geografiske Fordeling og Erhvervenes Lokalisation ofres der heller ikke mange Ord paa. I det hele taget gør geografiske Synspunkter sig ikke stærkt gældende. Derimod er Bogen fyldt med statistiske Oplysninger vedrørende Befolkningens nationale Sammensætning, Skolevæsenets Tilstand, Aviserne, de politiske Partier, Statsfinanserne, Arbejdslønningerne, Landbruget, Skovbruget, Bjergværksdriften, Industrien, Samfærdselen, Bankvæsenet samt den indenrigske og udenrigske Handel; og i særlige Kapitler gøres der Rede for Landenes Handels- og Toldpolitik og for Udlændinges Adgang til at drive Erhverv. Bogen har det rent praktiske Formaal at bringe Forretningsfolk, især tyske, nyttige Oplysninger om Erhvervsforhold og Erhvervsmuligheder i Randstaterne.

Forfatterens nationale Sympatier og hans Virkelighedstroskab støder undertiden sammen paa uharmonisk Maade. Saaledes oplyser han S. 116, at Litauen allerede før .Verdenskrigen havde en Udførsel af Mejeriprodukter og bl. a. leverede Kvalitetsvarer til det indre Rusland, men S. 117 meddeler han, at det var den tyske Forvaltning, der under Verdenskrigen „führte die ersten wirtschaftlich arbeitenden Molkereien in Litauen em." Flere Steder, bl. a. S. 158, hævder han, at Agrarreformen — hvorved den baltisk-tyske Adel mistede sine store Besiddelser — ikke har ført til bedre Udnyttelse af Jorden, men tværtimod til Forringelse. Og dog modsiges denne Opfattelse af de i Bogen meddelte Kendsgerninger — særlig af Mejeridriftens moderne Opsving i de øst-baltiske Stater.