Geografisk Tidsskrift, Bind 34 (1931) 4

Sven Hedin: Rätsel der Gobi. (15x23 cm. 335 S. 74 Billeder og 2 Kortbilag). F. A. Brockhaus, Leipzig 1931.

Axel Schou.

Side 251

Beretningen om Ekspeditionernes Forløb er skrevet paa Grundlag af Afdelingsledernes Indberetninger og Dagbogsoptegnelser; Stilen er præget af Bogens Tilblivelse i de skiftende Hovedkvarterer, Friskhed i Skildringen, Spænding og Aktualitetspræg gør den letlæselig —: til Tider vel nok paa Overskuelighedens Bekostning.

Meteorologiske Undersøgelser var en af de mange der er gennemført trods alle Hindringer dels som Marchobservationer, dels — hvad der er af langt større Betydning — fra de oprettede faste Stationer, Urumchi, Kutscha, Charlik og Edsin-gol, der samtidig har været i Drift i l2 Aar; de 3 førstnævnte har været suppleret med Højfjeldsstationer, de 2 første opretholdes, overtaget af den kinesiske Regering. Det positive Grundlag for Centralasiens Klimatologi er hermed i væsentlig Grad forøget, — Kortene har jo 'hidtil i nogen Grad været præget af de rent hypotetiske Konstruktioner for disse Egnes Vedkommende! løvrigt henvises til Dr. Haudes foreløbige Meddelelse (Geogr. Annal. 1930, H. 2—3).

Men Hensyn til Lop-nor Omraadets Hydrografi har Undersøgelserne verificeret Hedins Teori om Tarirns periodiske Lejeforandringer som Følge af Sedimentakkumulation; Tarims nedre Løb, Kum-darja, er i seneste Tid søgt tilbage til et nordligere Leje. Norins Kortmateriale

Side 252

maa imødeses med Interesse, ligesom det geologisk-arkæologiske Samarbejde i disse Egne, hvor Bebyggelsen er saa betingelsesløst knyttet til Vandet, sikkert vil fremdrage meget værdifuldt Stof. Her kan henvises til den lige udkomne Bog af Herrmann „Lou-lån", Brockhaus, Leipzig 1931, og iøvrigt til Aurel Steins Arbejder over dette Emne.

Hedins Beskrivelse af Bilturen gennem det vinterlige Mongoli giver tillige et Begreb om den kinesiske Indvandring til disse Egne og deraf følgende Fortrængning af de nomadiserende Mongoler; Beretningen om Haslunds Oplevelser hos Torgoter- (Kalmuk) Fyrsten, Sintjin Gigen Khan, af hvem han erhvervede den Tempeljurte med rituelt Udstyr, han senere som Gave overbragte Kong Gustaf, er heltud præget af Opdagelsesfærdens Æventyrlighed!

Naar det mægtige Materiale, der foruden at forsyne samtlige naturvidenskabelige Discipliner med Arbejdsstof tillige omfatter Ting af historisk og filologisk-litterær Interesse (Grammofonoptagelser), bliver færdigbearbejdet, vil mange Huller i vor Viden om Centralasien sikkert være udfyldt.

Nogle Tegninger af Hedin og en Række Fotografier illustrerer
Fremstillingen, 2 Kort (1:12 Mill., 1:3 Mill.) med indtegnede Rejseruter
tjener til Orientering.