Geografisk Tidsskrift, Bind 34 (1931) 4

Asta Graah Bolander: Siena, — Synderes og Helgeners By. (17x23 cm, 148 S., 28 Helsidebilleder og l Kort). H. Aschehougs Forlag, Oslo 1930.

Axel Schou.

Side 244

Siena hører til den Type af mindre Stæder, der ikke i synderlig Grad er omformet af den moderne Udvikling, men hvis Bybillede til Gengæld præges af Historien, af Fortiden, da Staden laa i Begivenihedernes Centrum. Forfatterinden fortæller om Sienas middelalderlige Storhedstid, idet Beretningen stadig knyttes til de synlige Minder: Bygningerne og de deri bevarede Kunsskatte.

Bogen giver en livfuld Skildring af Konkurrencekampene med Firenze og en Orientering i Datidens Storpolitik, hvor Pave, Kejser og en stærk Borgerstand var de virkende Faktorer. Man faar en Række Detailbilleder af middelalderligt Byliv, som det formede sig — under rolige og urolige Tider — i den af Forsvarsmure indkredsede Bys snævre Gader, — i Værksteder, Købmandsgaarde og i de fæstningslignende Paladser, hvis slanke Taarne stadig præger Sienas Silhuet.

Bogen giver ogsaa et Indtryk af det rige Kulturliv, bl. a. gennem

Side 245

Træk af Sienas Kunsthistorie, og af de religiøse Strømninger gennem Skildringer af Eneboernes Liv i de omliggende Stenegeskove og først og fremmest gennem et smukt Billede af den hellige Caterinas Liv. Den i Sienas Historie ofte forekommende Modsætning mellem kultiveret Forfinelse, Luksus, Vellevned og selvopofrende, asketisk Livsførelse og bratte Overgange fra det ene til det andet, er aabenbart Grundlaget for det gamle Udsagn om Sienas Beboere, at de levede „med en Fod i Helvede og en Haand paa Jomfru Marias Kaabe".

Bogen er illustreret med gode fotografiske Gengivelser af Arki
tektur og Billedkunst.