Geografisk Tidsskrift, Bind 34 (1931) 4

Hvide Sande.

For at tilvejebringe en endelig Ordning af Afløbsforholdene ved Ringkøbing Fjord er der i de sidste 3 Aar ved ,Hvide Sande foretaget store Arbejder, som er udført af forskellige danske Vandbygningsfirmaer for et samlet Beløb af ca. 5 Millioner Kroner. Her gravede man allerede i Aaret 1910 en lille, aaben Kanal, som imidlertid viste sig uegnet til Formaalet, idet der ved Højvander gik

Side 236

store Masser af Saltvand ind gennem Løbet og foraarsagede skæbnesvangre Oversvømmesler i de frugtbare Engstrækninger omkring Fjorden. Det ud- og indstrømmende Vand udvidede Kanalen, saaledes at dennes Bredde mangedobledes fra 26 m til ca. 300 m; derved steg Voldsomheden af Oversvømmelserne, og efter flere forgæves Forsøg paa at tæmme Vandet ved Betondæmninger maatte man til sidst (1915) lukke Løbet igen uden at haye opnaaet den tilsigtede Regulering af Fjordens Afløb. Der blev saa gravet en lille Kanal gennem Klitten ved Gjødelen, -Nord for Nymindegabs Kro, og dette Løb begyndte straks paa Grund af Kyststrømmen at flytte sig mod Syd, saaledes som Udløbet fra Fjorden har gjort saa langt tilbage, vore Oplysninger om denne Del af Danmark rækker.

I 1914 blev der saa nedsat en Kommission, hvis Betænkning (21. September 1915) gik ud paa, at der burde anlægges et sikret Afløb med to Sluser, en Frisluse samt en Skibsfartssluse til Brug for mindre Fartøjer, hvorved navnlig var tænkt paa Fiskekuttere. Ved Lov af 29. Marts 1924 blev det besluttet at udføre et Arbejde af denne Udstrækning, og i Aar er det lykkedes at fuldende det.

Den nu aabnede Hvide Sande Kanal er spærret af to Sluseanlæg, nemlig en Afløbssluse til Regulering af Vandstand og Saltholdighed i Fjorden samt en Kammersluse 34 m lang, 8,5 m bred og en Vanddybde af ca. 4 m. Udløbet i Vesterhavet er fastlagt mellem to Ledeværker, Høfder, der fra Klitten skyder sig ud i Havet. Det menes, at den fra Fjorden udgaaende Strøm vil være tilstrækkelig stærk til at forhindre Tilsanding, og at Løbet paa den Maade skal kunne bevare sin nuværende Dybde og Sejlbarhed.

Aabningen af den nye Forbindelse mellem Ringkøbing Fjord og Havet skete
den 30. August d. A., og man tog derefter fat paa Lukningen af Udløbet ved
Gjødelen, hvilket tilendebragtes den 18. September.

Livsvilkaar for Dyr og Planter i Fjorden har under disse Forhold været meget skiftende og har frembudt et værdifuldt Studieobjekt. Allerede i det klassiske Værk af H. A. Rambusch foreligger et yderst interessant og for Kendskabet til den jydske Vestkyst vigtigt Materiale, senere har A. C. Johansen givet en Fremstilling af de Ændringer \ Ringkøbing Fjords Fauna, der indtraadte ved Anlægget af den første Hvide Sande Kanal, og gennem de sidste Aar har man fulgt Udviklingen af Livet i Fjorden ved omfattende Undersøgelser af zoologisk og botanisk Art.

Man maa nu haabe, at det gamle og overmaade vanskelige Problem, Ringkøbings Fjords Afløb og Vandstandens Regulering, har fundet sin endelige Løsning, og at den trufne Ordning maa vise sig at svare til de stillede Forventninger og blive til Gavn for hele Egnen omkring Fjorden. N. N. Litteratur om Ringkøbing Fjord:

Rambusch, S. A.: Studier over Ringkøbing Fjord. København 1900.
Johansen, A. C.: Om Forandringer i Ringkøbing Fjords Fauna. Kbh. 1913.
Kommissionsbetænkningen af 21. September 1915.

Lillelund, C. F.: Det nye Udløb fra Ringkøbing Fjord ved Hvide Sande.
Ingeniøren Nr. 41. Okt. 1931.