Geografisk Tidsskrift, Bind 33 (1930) 3

Hugo Matthiessen: Hærvejen. En tusindaarig Vej fra Viborg til Danevirket. (186 S. B°. Med Billeder og Kort). Gyldendalske Boghandel — Nordisk Forlag. København 1930.

Gudmund Hatt.

Side 172

Arkæologen, Historikeren og Typografen Hugo Matthiessen har allerede tidligere skrevet Afhandlinger af stor kulturgeografisk Værdi, bl. a. den udmærkede Bog „Middelalderlige Byer". De kulturhistoriske Problemer har ført ham ind paa et intensivt Studium af Landskabet. Det foreliggende Værk om Jyllands gamle Hovedfærdselsaare rummer en Indsigt i Jyllands Terræn, der er vundet paa mangfoldige Fodvandringer og er ligesaa detailleret og dybtgaaende som det Studium af 'trykt og utrykt Kildemateriale, hvorpaa Fremstillingen hviler.

Det er lykkedes H. M. at gennemføre en nøje Rekonstruktion af den gamle Vejs Forløb og at paavise dens inderlige Sammenhæng med Naturforholdene, ganske særlig med Jyllands Hovedvandskelslinje. Den islandske Abbed Nicolaus, der for henved 800 Aar siden skrev en Vejviser for islandske Pilegrimme, regner 7 Dagsrejser fra Viborg til Hedeby. H. M. følger denne Anvisning; i syv indholdsrige Kapitler fører han sine Læsere de syv Dagsrejser fra Jyllands gamle Hovedstad til Vigledsdor.r Danevirkes Port, hvorigennem Vejen styrede ud mod den vide Verden. Stykke for Stykke gør han den gamle Vej levende; af selve Terrænet og af det historiske og arkæologiske Materiale stiger Fortidens Jylland frem. Kæmpende eller plyndrende Hære, fromme Pilegrimme, trætte Oksehjorde faar Vejens Støv til at rejse sig. Bogen er ikke alene god Videnskab, men ogsaa stor Fremstillingskunst. Og Vejens egen Skæbne er et Drama. I den tidlige Middelalder var den Jyllands Hovednerve. Siden, da Østkystens Fjordbyer voksede frem, blev den degraderet til Studevej, Kulturen trak sig bort fra den, Byer og Kirkesogn gik tilgrunde, dyrkede Marker afløstes af Lyngheder. Endelig, i vore Dage, er Kulturen vendt tilbage, Bebyggelsen er atter vaagnet i de midtjydske Strøg langs den gamle Vej.

Side 173

Denne fortrinlige historisk-geografiske Undersøgelse bør fortsættes. Danmark har andre gamle Færdselsaarer, hvis Forløb og Historie skulde udredes. Hugo Matthiessen bør engang kunne give os en Fremstilling af det middelalderlige Danmarks Vejnet.