Geografisk Tidsskrift, Bind 32 (1929) 1

Greenland, Volume II: The Past and Present Population of Greenland. Published by the Commission etc. (Kommissionen for Ledelsen af de geologiske og geografiske Undersøgelser i Grönland). Copenhagen-London (Reitzel — H. Milford) 1928. (S. 1-115, illustr.).

W. Thalbitzer:

Side 252

Fremkomsten av dette store og smukke værk, som er en slags

Side 253

videnskabelig håndbog på engelsk om Danmarks vældige arktiske koloniland, må betegnes som intet mindre end en begivenhed for den internationale arktiske forskning. Vi danske kender Danmarks indsats på dette område — men udlandets videnskab har altid haft vanskelighed ved at drage den fulde nytte av den danske indsats.

Værket, der er tænkt som en avløser av Rinks klassiske, men efterhånden ganske forældede bøger om Grønland og Eskimoerne (Danish Greenland; the Eskimo Tribes osv.), er planlagt i tre bind, hvorav nu altså de to første er komne. 1. bd. indeholdt 14 avhandlinger (av forskellige danske videnskabsmænd) omhandlende Grønlands opdagelses- og udforsknings-historie og landets natur.

Det foreliggende ibind omfatter 6 avhandlinger om Grønlands tidligere og nuværende befolkning. I den første (og største) gir K. Birket-Smith os en fremstilling av Grønlænderne, som de er og lever nu til dags, men set i fortidens perspektiv, med hele deres gamle kultur til baggrund. Uden denne baggrund vilde beskrivelsen vel være blevet noget mager, men i virkeligheden drejer det meste av indholdet sig om fortiden, de ældre grønlænderes levesæt og redskaber. Avhandlingen er langt fyldigere, end man skulde vente efter dens titel. Så meget desto bedre. — Schultz-Lorentzen gir dernæst et billede av grønlændernes sprog og deres åndelige kultur, bl. a. prøver av den digtekunst, der nu kun hører fortiden til. — Thomas Thomsen behandler arkæologiens resultater i Grønland, kyndigt og kritisk. — Finnur Jönsson tegner hovedtrækkene av den middelalderlige islandske kolonisation, Vester- og (Østerbygdens historie. Han har selv mere end nogen anden fortjenesten av at ha påvist, hvor i Grønland de i de gamle islandske beretninger og annaler omtalte stednavne har hørt hjemme. (Det er således blevet muligt at identificere de gammelnordiske stednavne i Grønland med de eskimoiske, og at påvise beliggenheden av de gamle kirker og klostre i nordbobygderne i Sydgrønland. — Daniel Bruun skildrer de foretagne udgravninger og undersøgelser i ruinerne, hvorved det er lykkedes at klarlægge gårdenes form og antal og at tegne et billede av livet, som det levedes i middelalderen. — Dette sidste motiv suppleres interessant ved de af P. Norland gjorte fund fra Herjolfsnæs, den sidste avhandlings æmne.

Et værk, der er resultatet av så mange forskellige forfatteres flid, må være udsat for at blive noget uensartet, på en vis måde vilkårligt.Det kunde ikke få det helhedspræg, som Rinks arbejder hadde, men til gengæld går enkelte av disse avhandlinger mere i dybden, end Rink formåde det.l) Nutidens kendskab er gennem



1) Jvf. min udførligere anmeldelse i Naturens Verden (1929).

Side 254

indsamlinger og udgravninger langt større end på Rinks tid, og der foreligger langt større materiale til sammenlignende brug, også fra den øvrige verden. Hvad der foreligger, synes her at være ret godt udnyttet, og gennem værkets mange henvisninger vil den søgende læser kunne komme videre på spor til de originale specialavhandlingerudenfor dette værk. — 'Men den bibliografiske vejledning synesmig at være lidt for tilfældig i dette bind (undtagen for den førsteog fjerde avhandlings vedkommende). Det sidste bind kommer forhåbentlig snart (og vil vel bringe et register!)

I det store hele er arbejdet vellykket. Værket udfylder et længe
næret savn og er den danske videnskab værdigt.