Geografisk Tidsskrift, Bind 31 (1928) 2

Greenland. Published by'the Commission for the Direction of the Geological and Geographical Investigations in Greenland. Vol. I: The Discovery of Greenland, Exploration and Nature of the Country. (20x29 cm. 575 S., talr. Illustr. og Kort). København og London 1928. Pris 40 Kr.

Dr. Therkel Mathiassen.

Side 113

I 1921 udkom det store tobinds Værk „Grønland i Tohundredaaret for Hans Egedes Landing", udgivet af Kommissionen for Ledelsen af de geologiske og geografiske Undersøgelser i Grønland. Det var første Afsnit af den stort anlagte Publikation, som Kommissionen agtede at udgive i Anledning af den danske Kolonisations Tohundredaars Jubilæum. Nu begynder andet Afsnit med det foreliggende Bind at udkomme. Medens det første, der var udgivet med Støtte af Staten, er trykt paa dansk, er det andet, som Carlsbergfondet har ydet sin Støtte, trykt paa engelsk. Men det sidste er ingenlunde kun en Oversættelse af det første. De to Værker er i deres hele Anlæg vidt forskellige. Det første er væsentlig en topografisk-historisk Haandbog, en „Trap" for Grønland, idet det, efter ret kortfattede Oversigtsartikler, giver en udførlig Beskrivelse af de enkele Distrikter, en Haandbog, der er af overordentlig stor Nytte, saavel for Embedsmænd i Grønland, som for Videnskabsmænd, der giver sig af med Grønland.

„Greenland" skal derimod give en fuldtud videnskabelig og grundig Oversigt over Grønlands Geografi og Historie og har saaledes til en langt videre Læsekreds hele Verden over, hvorfor det er naturligt, at den trykkes paa et Verdenssprog. Som Redaktører staar Professor Vahl, der er Hovedredaktør (og som overtog Hvervet efter den i 1920 afdøde Professor Steensby), Viceadmiral Amdrup, Dr. L. Bobé og Professor Ad. Jensen; det er de to sidste, der oprindelig har undkastet Planerne til hele Værket.

Det foreliggende Bind er det første af de 3, hvoraf Værket skal
bestaa. En Række Videnskabsmænd, for største Delen Mænd, der har
et grundigt Førstehaandskendskab til Emnet, behandler her Grønlands

Side 114

Opdagelseshistorie, Udforskning og fysisk Geografi. Det er overalt Originalafhandlinger, skrevet med det foreliggende Værk for Øje; og om flere af dem gælder det, at de for første Gang giver en grundig Oversigt over Emnet; dette gælder saaledes Afhandlingerne om Havene omkring Grønland, om Klimaet, om Indlandsisen og om Terrænforholdene i Grønlands tre store Hovedomraader. Hvorfor er der iøvrigt sket Brud paa den sædvanlige Orden ved geografiske Beskrivelser ved, at disse Terrænbeskrivelser er flyttet fra deres naturlige Plads, lige «fter Geologien, til hen efer Klima, Planter og Dyr?

Vi gaar nu over til de enkelte Afhandlinger: Dr. Bobé skriver om Grønlands Opdagelseshistorie; Viceadmiral Wandel, Kommissionens Formand, skriver om Grønlands videnskabelige Udforskning; Kaptajn Trap om Kartografien, Professor Vahl om Grønlands geografiske Beliggenhed og Størrelse, Dr. J. N. Nielsen om Havene omkring Grønland, Professor Bøggild om Geologien, Afdelingsmeteorolog Helge Petersen om Klimaet, Professorerne Ostenfeld og Warming om henholdsvis Floa og Plantesamfund, Professor Ad. Jensen om Dyrene; Indlandsisen behandles af cand. mag. O. Kayser og Terrænforholdene i Vest-, Nord- og Østgrønland af henholdsvis Mag. Birket-Smith, Mag. Lauge Koch og cand. mag. E. Storgaard; den sidste har Kommissionen endog sendt paa en Sommerrejse til stgrønland, for at han kunde faa Førstehaandsindtryk til dette Arbejde.

Med saa mange Forfattere kan det naturligvis ikke undgaas, at Værket sine Steder bliver noget ujævnt; saaledes behandler de tre sidstnævnte Forfattere deres Omraader ud fra ret forskellige Synspunkter. Men om alle Afhandlingerne gælder det, at man virkelig faar noget at vide om vedkommende Emne. At komme ind paa alle de enkelte Afhandlinger her, vilde føre alt for vidt; der skal kun gøres ganske enkelte Bemærkninger.

I Afsnittet om den videnskabelige Udforskning faar man et levende Indtryk af, hvilket kolossalt videnskabeligt Arbejde, der i Aarenes Løb er blevet nedlagt i Grønland af danske, og det tiltrods for, at Afhandlingen synes mig at gøre Omtalen af visse udenlandske Ekspeditioner vel udførlig; saaledes ofres der 15 Sider paa Kane's Ekspedition, medens Danmarks-Ekspeditionen, den største Ekspedition, der nogensinde er blevet udsendt til Grønland, maa nøjes med 2 Sider. I et kartografisk Afsnit kunde James Hall's Kort, det første, der virkelig var baseret paa egne Maalinger og lagttagelser, være afbildet i Stedet for andre, mindre væsentlige. Der er meget faa Billeder i hele Bogens første Halvdel; nogle Portrætter af Mænd, der har gjort sig fortjent af Grønlandsforskningen, kunde synes at være paa sin Plads her. Men de Indvendinger, der kan gøres, er alt i alt kun smaa i Forhold til den

Side 115

Glæde, hvormed man ser et saadant Værk udkomme, et Værk, der er et
smukt Monument for Danmarks Indsats i den arktiske Forskning.