Geografisk Tidsskrift, Bind 29 (1926) 3

En romersk Herregaard ved Køln.

Under Udførelse af nogle Gravearbejder paa Köln's Stadion stødte man paa romersk Murværk, der straks blev systematisk undersøgt af sagkyndige og efterhaanden førte til Udgravning af et helt Antal Bygninger. Disse udgør en romersk Herregaard, hvis Midtpunkt dannes af det saakaldte Herrehus, en langstrakt Firkant, som indeholder 30 Værelser, og hvis Facade er mere end 50 Meter lang. Paa begge Sider findes andre Bygninger: Stalde, Lader, Magasiner o. 1., ialt har man fundet 10 Bygninger. x

Saadanne Herregaarde — villae rusticae — er ikke sjældent fundne i det romerske Tyskland, og man er altid gaaet ud fra, at samtlige til en Herregaard hørende Bygninger var byggede paa én Gang; de nye Udgravninger har ændret denne Opfattelse. Ved nøjagtige Undersøgelser er det lykkedes med al mulig Sikkerhed at udskille de ældste Anlæg af hele Komplekset, der er forstørrede ved senere Tilføjelser af Verandaer og Bade; et lille beskedent Badeværelse var ikke nok i det 3. Aarhundrede, man maatte have en Række Rum til Afklædning, Dampbad, Koldtbad m. m. Man er endnu ikke rigtig klar over Tilførselen af Vand, Afløbet — murede Kanaler med mægtige Skiferplader — er udmærket vedligeholdt.

Herregaarden er ikke bleven ødelagt af Ild, men forladt i Slutningen af det 4. Aarhundrede p. G. a. Tilstrømning af germanske Stammer. I Middelalderen tog de omliggende Landsbyer Sten fra Bygningerne, og i Beg. af 19. Aarhundrede blev Murene systematisk nedbrudte, og Jorden taget under Ploven.