Geografisk Tidsskrift, Bind 29 (1926) 2

Ebbe Kornerup: Ceylon. Min Vedda-Expediton 1922. (B°, 195 S. m. talr. Illustr. og l Kort). Gyldendalske Boghandel Nordisk Forlag. 1925.

Gudmund Hatt.

Side 133

Ebbe Kornerups Bøger hører til den lette Rejseliteratur, hvis store
Popularitet beror paa lignende Egenskaber som dem, der udmærker
Filmens Kunst. Hurtigt skiftende Billeder fra en fjern Verden fremføres

Side 134

for Læserens indre Syn; han nyder dem fuldkommen uden Anstrengelse, som sad han i et Biografteater, og har dog samtidig en behagelig Følelse af at faa en Masse at vide. Denne Art Litteratur har uden Tvivl ikke alene sit store Publikum, men ogsaa sin uomtvistelige Betydning og Berettigelse. Ebbe Kornerup er en god Repræsentant for samme. Han formaar med faa Ord at fremføre de Billeder, som han har set og opfattet med Malerens øjne; hans. Stil trænger ikke langt i Dybden og er maaske undertiden noget vulgær, men malende er den.

E. K. har paa 2 Rejser besøgt Veddaerne, dette berømte Naturfolk, der ikke alene er et af Jordens mest primitive Folkeslag, men ogsaa et af de bedst kendte og grundigst studerede, bl. a. af C. G. og B. Z. Seligmann (The Veddas; Cambridge 1911). E. K. har stor Kærlighed til og Interesse for Veddaerne; men han har for meget været Maleren, der frydede sig over de primitive Billeder, han saa; med hans Evne til at skabe sig Venner overalt vilde han have kunnet trænge ind bag Veddaernes Væsen og bringe rigt Stof frem til yderligere Belysning af Folkets Kultur.

Skildringen af en Theplantage er god; men hvorfor henregner E. K. Kaffen til „Landets vigtigste Produkter"? Ganske vist har Kaffen tidligere været Ceylons vigtigste kommercielle Produkt, men omkring 1880 gik Kaffedyrkningen til Grunde yed Plantesygdomme og erstattedes først med Kinatræplantager, senere med Theplantager; i vore Dage dyrkes ingen, eller saa godt som ingen Kaffe paa Ceylon.

Forfatteren anvender lidt for ofte Ord, der røber stærk engelsk Indflydelse, f. Ex. emeraldgrøn i Stedet for smaragdgrøn. Og han faar ikke Tilslutning hos Arkæologerne, naar han vil gøre Anuradhapuras buddhistiske Tempelruiner jævnaldrende med Danmarks Køkkenmøddinger.