Geografisk Tidsskrift, Bind 29 (1926) 1

R. W. Williamson: The social and political systems of Central Polynesia. Vol. I—III). (8°, 438, 496 og 487 S. og 6 Kort). Cambridge University Press. Cambridge 1924.

\

Gudmund Hatt.

Side 66

R. W. Williamson er kendt som Forfatter til en fortrinlig etnografisk Monografi, „The Mafulu Mountain People of British New Guinea", skrevet paa Grundlag af Studier i Marken. Det nu foreliggende anseelige Værk er baseret paa den meget omfattende og spredte Litteratur om det gamle Polynesien og er at betragte som første Del af en udtømmende Behandling af Centralpolynesiens Etnologi. For at begrænse Opgaven har Forfatteren ikke medtaget New Zealand og Hawaii; iøvrigt strækker hans Omraade sig fra Tonga til Paaskeøen, og ofte har han måttet jævnføre med melanesiske Forhold.

Hvorfra stammer Polynesierne? Er disse vidt spredte Øer blevet befolkede ved en enkelt Folkevandring eller ved flere? Har forskellige Racer og Kulturer blandet sig og frembragt den ejendommelige polynesiske Kultur? Herom er fremsat vidt forskellige Hypoteser. Forfatteren gør Rede for disse i sit indledende Kapitel, men tager ikke endelig Stilling til Problemerne. Han vil først forsøge at løse dem efter en Fremlæggelse og Analyse af alt det Materiale, som kan tilvejebringes. De tre udkomne Bind omhandler Samfundsformerne. Senere vil de polynesiske Myter blive behandlede, og paa Basis heraf vil følge en Redegørelse for polynesisk Religion. Det endelige Maa! er at kaste Lys over Polynesiernes Forhistorie, deres Herkomst og Vandringer. Den altfor tidligt afdøde Forsker W. H. R. Rivers har i sin „The History of Melanesian Society" (1914) underkastet de melanesiske Samfundsformer en indgaaende Analyse og paa Grundlag deraf fremsat en Teori om flere Indvandringer, af hvilke hver medførte særlige Kulturelementer til Oceanien — en hel oceanisk Forhistorie. Williamson betragter muligvis Rivers som sit Forbillede. Den konstruktive Kraft og Dristighed, som udmærker Rivers, er dog ikke til Stede i Williamsons Værk, men til Gengæld er der megen Respekt for Materialet. Forhaabentlig naar han til Ende med det kæmpemæssige Arbejde, han har paataget sig. Dets Værdi ligger ikke alene i, at Rivers' Teori vil blive grundig efterprøvet i Lys af polynesiske Kendsgerninger. Rent bortset fra selve Hovedproblemet om Indvandringerne til Oceanien, er det af Betydning for adskillige Kulturvidenskaber, at det i mangfoldige Skrifter spredte polynesiske Materiale bliver gjort let tilgængeligt.

Det maa beklages, at Værket ikke er forsynet med flere og
bedre Kort. De Kapitler, der handler om politiske Omraader og
Systemer paa de forskellige Øer og Øgrupper, indeholder meget af

Side 67

Interesse for politiske Geografer; her kan læres en Del om, hvorledes „Staten" ser ud paa primitive Stadier, hvorledes den vokser og forgaar. Værdien heraf havde været endnu større, dersom der var gjort Rede for enkelte politiske Landomraader og deres Naturforhold. Selv paa de primitiveste Trin hænger Samfundet sammen med den Jord, hvorpaa det lever, og kan ikke forstaas uden denne Sammenhæng. De Kort, som medfølger over enkelte Øer, er uden Terrænfremstilling.

Af stor erhvervskulturel Interesse er Kapitlerne „Land tenure and control" og „Control of food supply". Forhaabentlig vil Forfatteren ikke udelukke selve Agerbrugets Teknik og den øvrige materielle Kultur fra sine Undersøgelser.