Geografisk Tidsskrift, Bind 28 (1925) 3

Svensk Skolatlas. 1. for Folkskolan. Redaktør: Fil. Dr. Alfr. Söderlund. (16 Kortsider og l Omslagsside med paatrykt Specialkort over Sverige). Skriv* och Ritboksaktiebolaget.

M. J. Sand.

Side 196

Foruden at give, hvad der fordres i Folkeskolen, tilsigter Atlaset ogsaa at kunne benyttes ved noget videregaaende Studier og tjene til Opslag i Hjemmene. Sammenlignet med de mest benyttede danske Skoleatlas, saaledes Christensen og Krogsgaards, er det foreliggende svenske — naar undtages for Danmarks Vedkommende — en Del udførligere, og Kortene gennemgaaende i et noget større Maalestoksforhold, naturligvis først og fremmest selve Sverige. Det mest iøjnefaldende er dog den langt større Finhed i Udførelsen, saavel

Side 197

hvad angaar Tegningen som de smukke og vel afstemte Farver. Hvorvidt nu en saadan Finhed i Skrift og Linier netop er paa sin Plads i et Skoleatlas maa som pædagogisk Spørgsmaal staa hen, men unægtelig gør Kortene, navnlig i Sammenligning med de tilsvarende langt grovere danske, et meget æstetisk Indtryk. De større Byer (med 100000 Indb. og derover, paa Kortet over Sverige dog fra 10000) er fremstillede ved Signaturer efter den saakaldte „absolute" Metode, hvorved det skulde være muligt at aflæse Byens Indbyggerantal. Dette er vel ganske rationelt, men da der anvendes samme Signaturer — kun med forskellig Størrelse — kan en selv omtrentlig Tydning alligevel falde noget vanskelig.

Til Brug i den danske Folkeskole er Atlaset selvfølgelig ikke egnet, alene paa Grund af Sproget og Mangelen paa tilstrækkelig Udførlighed for vort Lands Vedkommende; men i Forbindelse med et særligt Danmarkskort vilde det sikkert være meget anvendeligt i mange Hjem, og Forfattere af danske Skoleatlas kunde vist ogsaa med Udbytte gøre sig bekendt med dette smukke Værk.