Geografisk Tidsskrift, Bind 27 (1924)

Det kongelige danske geografiske Selskab 1903-1923.

Ole Olufsen.

Da Selskabet til April Flyttedag 1924 skal flytte til Amaliegade 29 A, kan det maaske have sin Interesse at levne et Minde om dets nuværende Lokaler i Østergade 13,l3, hvor det har haft Lejlighed siden 1909, og tillige at give et lille Overblik over Selskabets Udvikling.

Det stiftedes i 1876 af Prof. Ed. Erslev, der til 1885 var dets Sekretær, med en Bestyrelse og et Raad paa ialt 39 Medlemmer, og i sit Anlæg var det Meningen, at det som Forbillederne i Udlandet skulde afholde Foredrag, udgive et Tidskrift og holde tilgængeligt Bibliotek. Tidskriftet udgaves det første Aar med 6 Hefter aarlig, men reduceredes hurtigt til 4 Hefter, og under den efter Erslev følgende Sekretær, Kommandør O. Irminger til 2 Hefter aarlig. Skønt Prof. Erslev havde begyndt med at faa en Udveksling i Gang med Jordens øvrige geografiske Selskaber og havde begyndt at samle et geografisk Bibliotek, blev dette ikke til mere end et Par smaa Reoler fulde, og ved hans Afgang opgaves Biblioteket fuldstændigt. Hvad der kom ind af Literatur bortgaves delvis, og Resten blev lagt paa Gulvet paa et lille Tagkammer paa 5. Sal i Generalstabens Bygning i Proviantgaarden, der blev overladt Selskabet af daværende Generalmajor L. le Maire, der i mange Aar var Medlem af Selskabets Bestyrelse.

Efter Professor Erslervs Afgang overtog KommandørO.


DIVL1400

Det første Bibliotek i Classensgade 483.

Side 42

DIVL1403

Læsesal og Bibliotek i Gothersgade 135, Stuen.

imidlertid kun lovet at bestride den foreløbig, men holdt dog ud fra 1885—1903, i hvilken Tid der holdtes 6 Foredrag aarlig og udgaves to Hefter af Geografisk Tidskrift.

Da Kommandør O. Irminger i 1903 ønskede at fratræde, valgte man mig til Sekretær, og Bestyrelsen udtalte for mig Ønsket om, at jeg skulde bringe Selskabet op i Lighed med de udenlandske Selskaber. Dette var meget vanskeligt, da Selskabet ingen Midler ejede, og hele Sekretariatet, som Komd. Irminger smilende overrakte mig, bestod af Selskabels Regnskaber, et Segl og l Bestyrelses- og l Raadsprolokol. Af Arkiv fandtes intet.

Jeg gik imidlertid i Gang med Arbejdet, ordnede de Tidskrifter etc., der laa paa Generalstabens Loft, supplerede dem med det manglende fra de udenlandske Selskaber, og stillede el Værelse til Raadighed i min daværende Lejlighed i Classensgade 48. Delte blev Begyndelsen til den nuværende Ordning, og Bibliolekel blev lilgængeligt i Foraaret 1905.

I Forbindelse med nuværende Medlem af Bestyrelsen, Grosserer M. L. Frimodt, skaffedes Midler til Veje dels fra privat Side og dels fra Staten til den videre Udvikling. Da Biblioteket begyndte at vokse ved de nye Forbindelser, der stiftedes, flyttede Biblioteket og jeg 1907 til Gothersgade 135 Stuen, for at der kunde blive et Par gode Værelser til Bibliotek og Kontor; Bibliotek og samtidig Læseværelse var aabent visse Dage om Ugen og om Aftenen.

Af pekuniære Hensyn valgte man at gaa skridtvis fremad, men Besøget og Bøgerne voksede igen her. Geogr. Tidskrift udvidedes til 4 Hefter om Aaret og indrettedes til at oplage Annoncer. I 1909 gik vi over til at leje selvstændigl Lokale for Selskabet med Kontor, Bibliotek etc. i Østergade 13,l3, hvor Selskabet allsaa har Husly lil April 1924. Sekretæren gav her Oplysninger om geografiske Forhold, der mulig kunde interessere baade Forretningsfolk og Videnskabsdyrkere. Desuden forskaffedes der Selskabet Repræsentanter, udstyrede med særlig Fuldmagt, rundt om paa Jorden, saa Selskabet paa en Maade havde sine egne Konsuler, der sørgede for Tilgang af Literalur og Kort til Biblioteket, besvarede Forespørgsler, og hvad der ellers maatte interessere Selskabet. Sekretariat, Bibliotek og Læsesal har været aabent for Udlaan og Besøg etc. hver Søgnedag fra l—5l5 Efterm. og Onsdag tillige fra 7—10710 Aften, og Lokalerne har til Dalo været megel benyltet. Der er paabegyndt en Samling af Folografier over Selskabels Bestyrelsesog Raadsmedlemmer samt af indenlandske og udenlandske Forskere, der har talt i Selskabet.

Side 43

DIVL1406

Læsesalen i Østergade Is,


DIVL1409

Fra Biblioteket i Østergade Is.

Side 44

DIVL1412

Konversationsværelse i Østergade l3l3


DIVL1415

Fra Biblioteket i Østergade 13,l3,

Af indsamlede Værker, der for Størstedelens

Vedkommende er indkommet gratis, findes over

Europa 717 Asien 183 Afrika 201 Amerika 409 Australien 72 Polarlandene 204 Forskelligt 471 2257

Af Tidskrifter faar Selskabet ved Udveksling
eller gratis tilsendt 345.

Tidskrifterne er i Antal c. 5000 Bind,

Af enkelte Kort, der er ordnet i Mappe, findes
29U Stk., af Vægkort 26 Stk. og af Atlas
55 Stk.

Til Selskabet er desuden fremskaffet Møblementer til 5 Værelser, Glober, Haandbøger, Stereoskop samt en Samling af Instrumenter til Brug ved geografisk Forskning. De er beregnet til Udlaan for Forskere og til Forevisning for Medlemmerne.

Foruden de Foredrag, der er beregnet paa al
interessere alle Selskabets Medlemmer, har jeg i
Forbindelse med en Udstilling i Lokalerne af Instrumentertil

Side 45

DIVL1418

Sekretærens Kontor i Østergade l3l3

strumentertilgeografisk Brug holdt en Række Fore
læsninger om astronomisk Geografi1).

Selskabets Aktiver var i 1903 c. 1500,00 Kr. Passiver 0.
do. do. 1923 54161,95 Kr. do.
Statstilskudet var i 1903 1000 Kr.
do. er i 1923 10000 Kr.

Da jeg ved Aarets Slutning fratræder som Selskabets Sekretær, bringer jeg herved Selskabets Medlemmer, Abonnenter og Medarbejdere min Tak for godt Samarbejde i de forløbne 20 Aar.