Geografisk Tidsskrift, Bind 26 (1921 - 1922)

Gerhard Lindblom: The Akamba in British East Africa. An ethnological monograph. 2. ed., enlarged. Uppsala 1920. X -f 608 Sider med 167 Illustrationer. B°. (Archives d'études orientales, Bd. XVII).

Kaj Birket-Smith.

Side 64

Der er for os Danske noget storslaaet ved den Rundhaandethed, med hvilken den svenske Storkapital understøtter Videnskaben. Den værdifulde Skriftrække »Archives d'études orientales«, der især omfatter sproglige og religionshistoriske Værker, men ogsaa optager geografiske, etnografiske og historiske Arbejder, udgives saaledes paa privat Bekostning under Redaktion af Prof. J. A. Lundell med Bistand af en fællesnordisk Komité. Som Bd. XVII i denne Serie foreligger den ovenfor nævnte, omfattende Afhandling om Akamba-Stammen, oprindelig udgivet som Disputats, men nu trykt i en ny og i høj Grad forøget Skikkelse.

Akamba er en Bantu-Stamme paa Højsletten Syd for Kenia-Vulkanen i Britisk Øst-Afrika. Dens Hovederhverv er Dyrkning af Sorghum, Majs o. a., ved hvilken der ikke bruges Plov, men mærkeligt nok en simpel Form for kunstig Vanding. Desuden drives Kvægavl og Jagt. I over 12 Maaneder har Forf. foretaget etnografiske og sproglige Undersøgelserblandt disse hidtil lidet kendte Folk, og Resullateter

Side 65

sullateterblevet en meget udførlig og vistnok særdelespaalidelig
Monografi, som den desA'ærre ikke
er alt for almindelig i den etnografiske Literatur.

Der findes særlige Afsnit baade om de antropologiske Forhold, Erhverv, Bolig, Dragt o. s. v.; rnen det, der særlig har fanget Forf.'s Interesse, synes at være Religion og Samfundsordning. Vi kan ikke her komme ind paa Enkeltheder. Kun et enkelt Punkt skal drages frem, dog ikke som Indvending, da Anm. er forholdsvis læg paa det afrikanske Omraade, men som et Spørgsmaal. Forf. behandler, som saa mange andre, Klanvæsen og Totemisme under ét. Hos en stor Mængde amerikanske Stammer har det vist sig, at de to Ting oprindelig intet har med hinanden at gøre, men først senere er smeltet sammen. Kan ikke noget lignende tænkes at være Tilfældet her? En Del synes at pege i den Retning, f. Eks. at Forf. ikke har kunnet faa opsporet Totem for alle Klaner, at nogle derimod har lo Totem, og at andre har de samme.

Som en virkelig, om end ikke særlig vægtig Indvending kan det derimod fremføres, at Læseren baade savner et Kort og en Nøgle til Forstaaelse af de fonetiske Tegn.

Forf. har under Forberedelse et Værk om Sproget og et andet om Akamba-Folklore, som uden Tvivl vil bidrage til at kaste yderligere Lys over det allerede nu saa vel skildrede Folk. Det er Forf.'s Fortjeneste, at Akamba sikkert maa regnes for en af de allerbedst kendte Bantu-Stammer.