Geografisk Tidsskrift, Bind 26 (1921 - 1922)

Karl Sapper: Geologischer Bau und Landschaftsbild. 2. Aufl. 1922. Sammlung Vieweg. Braunschweig. (215 S., 15 Afbildninger).

O. B. Bøggild.

Side 217

Denne Bog, der i øvrigt ikke er meget afvigende fra den i 1917 udkomne 1. Udgave, giver en systematisk Oversigt over de forskellige Typer af Landskaber og de Faktorer, der bidrager ti) at skabe dem. Bogen er delt i to næsten lige store Afsnit, af hvilke det første er af mere almindelig Art, idet det behandler de forskellige Elementer, som udgør Led af et Landskab. Disse Elementer er deis af organisk Art, idet særlig Vegetationen, men ogsaa paa mange Maader Dyrene og Menneskene kan komme til at sætte deres Præg paa Landskabet, dels uorganiske, og blandt disse lægges naturlig Hovedvægten paa de geologiske Faktorer. Indenfor disse skelnes saa igen mellem hvad der kan kaldes for Grundformer, vulkanske og tektoniske Strukturformer, og saadanne Former, der skyldes Nedbrydning af Grundformerne og Aflejring andetsteds af det derved fremkomne Materiale. Tilsidst blandt de uorganiske Elementer behandles Vandets og Isens Rolle og endelig Atmosfæren, hvis mangfoldige Vekslinger ogsaa paa mange Maader griber ind i Billedet.

Bogens sidste Afsnit behandler mere specielt de forskellige Typer af Landskaber, der inddeles efter de sædvanlige klimatologiske Hensyn, i 1) det regnfugtige Tropelandskab, 2) det aabne T., 3) det tropiske og subtropiske Ørken- og Halvørkenlandskab, 4) det fugtige Landskab i de temperede Zoner, 5) Stepper og Ørkener sst., 6) Højfjældene sst., 7) det polare og subpolare Landskab, 8) Hav- og Kystlandskaber.

Forfatteren, som af Selvsyn kender alle de skildrede Landskaber, har en særlig Force i at give en levende, ofte ogsaa poetisk farvet Fremstilling af disses væsentligste Træk, saaledes at det alene af den Grund er lønnende at fordybe sig i Bogen. Men det væsentligste Moment, og det som særlig bringer nye Synspunkter frem, er Beskrivelsen af, hvorledes de forskellige geologiske Faktorer gør sig gældende i de forskelige Landskabstyper, Mens nogle af disse er af en saadan Beskaffenhed, at man kun i meget ringe Grad faar noget Indtryk af den geologiske Struktur, træder denne i de mere vegetationsfattige Egne i overordentlig høj Grad frem som Element i Landskabet. Men Vegetationsdækket virker ikke alene som tilhyllende Moment, men faar ogsaa, i Forbindelse med Klimaet, paa mange Maader Betydning for selve Forløbet af de geologiske Processer, og det paavises i det enkelte, hvorledes den kemiske og mekaniske Forvitring virker paa yderst forskellig Maade i de forskellige Tilfælde, ligesom ogsaa de Maader, paa hvilke Transport og Aflejring af Materiale finder Sted, i høj Grad varierer med disse.

Side 218

De ret gode Illustrationer bidrager væsentlig
til at forøge det Udbytte, man faar ved Læsningen
af Bogen. Der gives typiske Eksempler paa alle de
nævnte Klasser af Landskaber.