Geografisk Tidsskrift, Bind 25 (1919 - 1920)

Island. Land og Folk af Th. Thoroddsen, Prof. Dr. phil. Oversat efter den islandske Originals 3. Udgave af Bjørg Bløndal, H. Aschehoug «fe Comp., Kjøbenhavn 1919.

Ole Olufsen.

I dette Værk, der tidligere kun har været publiceret paa islandsk, giver den bekendte Islandsforsker i sammentrængt Form en udmærket Oversigt over hvad, der i videste Forsiand henhører under et Lands Geografi. Saaledes skal nævnes Landsbeskrivelsen med Kyster, Lavlandet, Jøkler, Lavamarker, Vulkaner, Geysere, Mineralkilder, Svovlminer, Floder og Søer. Ligeledes gives Oplysning om Jordbundens Beskaffenhed, om Klimaet, Agerbruget, Mineralriget elc. Havel med dets rige Fiskebestand og hydrografiske Forhold. Befolkningen, dens Næringsveje, Handel, Samfærdsel, Oplysning, Religion, Læge- og Sundhedsvæsen har deres særlige Afsnit. Forfatteren, der vel for Tiden er den bedste Kender af sit eget Fædreland, bruger i sit Værk ikke mange overflødige Ord, derimod er den 176 Oktavsider store Bog spækket med en saa betydelig Samling positive Oplysninger, at den vil strække til for mange som Haandbog over SagaØen.

Bogen faar sin særlige Værdi derved, at Forfatteren i sin Tid har foretaget mangeaarige udstrakte Forskningsrejser paa Øen, hvis Forhold han altsaa er i Stand til at bedømme efter Selvsyn. Det er saaledes ganske interessant at se en Udtalelse af Forfatteren i Afsnittet om Stenriget. Af og til er der fremkommet i Dagspressen Meddelelser om værdifulde Fund af Metaller paa Island. Forfatteren skriver: »Der findes kun faa Metaller paa Island. Og selv om der var en lille Smule, vilde det næppe betale sig at udvinde dem. Baade i Basalt, Lava- og Tufdannelser findes der en Del Jærn — sine Steder endda saa meget, al det indvirker paa Kompassets Magnetnaal; men det er saa vanskeligt at udvinde dette Jærn, og Landet er saa fattigt paa Brændsel, at det vil næppe nogensinde være muligt, at udenlandsk Jærn ikke blev billigere end det islandske«. Af Interesse er den islandske Dobbeltspalh, der er den reneste eksisterende.

Skulde man ellers fremhæve enkelte Afsnit i Bogen fremfor andre, burde det maaske være dem om Lavamarker, Vulkaner, Geysere og Svovlkilder, der jo er overordentlig karakteristiske for Island, og som har været særlig Genstand for Forfatterens Undersøgelser; men iøvrigt er Værket en udmærket Haandbog for Geografer, Forretningsfolk og Rejsende paa Øen, idet det giver et godt Indblik i alle Forhold.