Geografisk Tidsskrift, Bind 25 (1919 - 1920)

Plan for Jubilæumsekspeditionen Nord om Grønland.

Af mag. scient. Lauge Koch, København.

I 1721 drog Hans Egede fra København til Grønland, og dermed begyndte den danske Stats maalbevidste Kolonisation af det store Polarland. Ved at fejre 200 Aars Jubilæet for denne Kolonisation er det naturligt ikke blot at se tilbage over, hvad der er udrettet, men ogsaa at se frem imod, hvad endnu maa gøres, saa vel i administrativ som i videnskabelig Retning.

Grønlands Kyster er nu alle kendt. Hver en Pynt paa den kontinentlange Kyst bærer i sit Navn Mindet om lysende Forskerbedrifter. Som Regel var de store Nationer foran os i selve Opdagelsen, men

Side 227

DIVL5638

11. Thule Ekspedition. Jubilæumsekspeditionen.

vi har Lov at sige, at altid har de danske Undersøgelser uddybet og fuldkommengjort Kendskabet til de nye Kyststrækninger. Sejgt og støt har vi baaret vort Flag mod Nord paa begge Kyster.

Kysten af Peary Land, den fjærneste, sværest tilgængelige, den nordligste Del af Grønland er vi naaede til fra begge Sider. »Danmark« Ekspeditionen naaede Peary's Varde paa Kap Bridgeman, og 11. Thule Ekspeditionen, af hvilken jeg selv var Medlem, naaede til De Long Fjorden. Endnu er der her oppe et Stykke Kyst, som ingen dansk har set, og det indre af dette Land, der omtrent er saa stort som Danmark, er endnu helt ukendt for Menneskeheden.

Paa den 11. Thule Ekspedition, ledet af Knud Rasmussen, faldt det i min Lod ikke blot at kortlægge store isfrie Landsdele, der ikke hidtil var kendt, men ogsaa at paavise, at disse nye Egne i geologisk Henseende hører til de allerinteressanteste i Grønland, samt at den saakaldte kaledoniske Foldning, der hidtil kun kendtes fra Nordeuropa, ogsaa strakte sig over til den amerikanske Side af Atlanten.

Skønt disse Resultater staar fast, beviste som de er ved de Samlinger, som det lykkedes os, trods de vanskeligste Forhold at føre med hjem, saa stod det mig dog klart, mens jeg var i Arbejdsomraadet, at her endnu var store Opgaver at løse. Der opstod Planen til den nye Ekspedition, hvis Formaal udelukkende skal være geologiske og geografiske Forskninger.

I Robertson Bay i Inglefield Gulf oprettes et
Hovedkvarter med Overvintringshus. Herfra agter
jeg at foretage følgende Rejser:

1) Et stort Proviantdepot til Brug for de senere Rejser skal føres over Indlandsisen fra Inglefield Gulf til Warming's Land.1) Transporten skal foregaa sent paa Sommeren, naar Temperaturen er ret høj, og Sneen i Overfladen er afsmeltet eller sammensintret. Derfor skal den udføres med Cleveland Tractors, som er i Stand til at arbejde sig op over den isfri Randzone ved Inglefield Gulf.

2) Det næste Aar gentages Rejsen med Hundeslæder op til Depotet og derfra til det indre af Peary Land, Nord orn Adam Biering's Land, og en fremskudt Basis oprettes i Valmuedalen. Herfra skal der foretages forskellige mindre Rejser, dels ned i Independence Fjord, hvor Mylius Erichsen's Beretning skal hentes, dels mod Nord til Bøggild's Fjord. Under Hjemrejsen kortlægges de Dele af Wulff's Land og Warming's Land, som jeg paa 11. Thule Ekspedition ikke naaede at faa kortlagt. Hoveddepolet passeres paa Hjemrejsen i August.

3) Det følgende Foraar rejser jeg fra Hovedkvarteret langs Kysten op gennem Robeson Kanalen og videre Nord om Peary Land ind i Independence Fjorden. Herfra søger jeg ned til mit Hoveddepot og rejser derfra hjem.

Min Ledsager fra Danmark paa disse Rejser bliver Mekanikeren C. F. Slolt, der i mange Aar og paa Rejser i mange Lande næsten udelukkende har givet sig af med Tractors og deres Behandling. Paa Slæderejserne medtager jeg Polareskimoer.

Omkostningerne ved Ekspeditionen kalkuleres til 110,000 danske Kroner, af hvilket den danske Stat har garanteret en Del. Resten er tilvejebragt af en Komité beslaaende af de Herrer:

C. F. Wandel, fhv. Vice-Admiral i den danske
Fiaade, Formand.



1) S. 1. Sherard Osborne Fjord. Forfatterens Kort over de paa 11. Thule Ekspedition opmaalte Landstrækninger er trykt og vil meget snart blive udgivet.

Side 228

A. Erlandsen, Skibsreder, Kasserer.

J. Daugaard-Jensen, Direktør for Styrelsen
for Kolonierne i Grønland.

V. Glückstadt, Grosserer, italiensk Generalkonsul.

Eug. Warming, fhv. Universitetsprofessor.
Desuden har Slaten stillet et Skib til Raadighed

til at føre Ekspeditionen og dens Gods op til Inglefield
Gulf. Afrejsen fra København foregik d. 15.
Juli 1920.