Geografisk Tidsskrift, Bind 24 (1918)

C. Ryder: Overfladevandets maanedlige Middeltemperatur i Atlanterhavet Nord for 50 ° N. Br. (Dansk og engelsk Tekst.) Tillægshefte lil det danske meteorologiske Instituls Naulisk-Meleorologiske Aarbog. København 1917.

Johan Gehrke.

Side 95

Med Udgivelsen af delte Værk har Direktør Ryder fuldført et omfatlende og megel fortjenstfuldt Arbejde. Om dets Størrelse faar man et Begreb ved at erfare, at Bearbejdelsen omfatter mellem 5 og 600,000 Enkeltobservalioner; og disses uregelmæssige Fordeling over Tid og Sled har desuden baade nødvendiggjorl eri Række møjsommelige grafiske Inlerpolalioner og bevirkel, at man ikke har kunnet nøjes med simple Middeltalsdannelser, men har maattet foretage noget mere komplicerede Gruppedelinger af Materialel.

Foruden en kortere Teksl, der bl. a. gør Rede for den Maade, hvorpaa Materialet er bearbejdet, bestaar Afhandlingen af 12 Kort, som for hver af Aarets .Maaneder fremstiller Overfladevandets Middellemperalur i Nordatlanlerhavel fra 50 ° N op lil Island og Grønland saml fra 0° til henimod 60° W; endvidere findes et Kort, sorn angiver 9 Isothermens

Side 96

Vandring frem og tilbage i Aarets Løb, et Kort over Temperaturdifferensen mellem Februar og August, samt endelig en Tavle over Temperaturens Forløb Aaret igennem paa en Række udvalgte faste Positioner i Havet, og en Del Tabeller.

Kortene er smukt og omhyggeligt udarbejdede; de førstnævnte 12 Maanedskort angiver Isothermerne i rødt Tryk, medens der med sort er indført baade Middeltemperaturer og Antallet af Observationsaar for alle de Engradsteller, hvorfra der foreligger lagttagelser. Ved denne Fremgangsmaade kan man ved første Øjekast danne sig et Skøn om, hvor nøjagtigt hvert enkelt Maanedskort kan antages at v?ore; og Kortenes Anvendelighed bliver herVed meget forøget.

Det ligger i Sagens Natur, at Kurvernes Paalidelighed veksler i Aarels Løb: medens Kurverne for de fleste Maaneder synes vel funderede, med Maalinger i de fleste af Kortets Felter, har den ringere Skibstrafik om Vinteren bevirket, at Kortene for Januar og Februar falder noget tyndere ud. I Hovedsagen er der næppe noget at gøre herved; men i et enkelt Omraade, nemlig Strækningen mellem Irland og 20° W, burde Kurverne for disse to Vintermaaneder enten være helt udeladt, eller tegnede paa Grundlag af engelsk Materiale. *) Imidlertid, den allerede fremhævede tydelige Maade, hvorpaa det benyttede Materiale er angivet, gør det jo muligt for enhver at indføje supplerende lagttagelser paa de Steder, hvor det er ønskeligt og kan lade sig gøre.

Interessant er Dir. Ryders Diskussion af Rockall Indflydelse paa Isolhennernes Forløb; herved er givet et nyt Bidrag til de Undersøgelser, som Fridtjof Nansen og andre har udført angaaende de særegne hydrografiske Forhold paa og over Banker i Havet,



1) At 10 °-Isothermen for Februar i nærværende Arbejde virkelig bør afvige saa stærkt fra den tilsvarende Kurve i Deutsche Seewartes Atlas over Atlanterhavet (Hamburg. 1902, Tafel 5), er saaledes ikke begrundet; og dens Forløb SW for Irland er i Modstrid med Donald J. Matthews' Bearbejdelse af de irske Kvartalsmaalinger (»Fisheries, Ireland; Scientific Investigations, 1913, No. IV, London 1914«).