Geografisk Tidsskrift, Bind 23 (1915 - 1916)

Report on the Danish Oeeanographieal Expeditions 1908—1910 to the Mediterranean and adjacent Seas, published at the cost of the Carlsberg Fund, under the superintendence of Jobs. Schmidt, Ph. D. — No. 3. 1915.

C. H. Ostenfeld.

Side 113

I »Geografisk Tidskrift«s 20. Bind gav Drs. Johs. Schmidt, J. N. Nielsen og J. P. Jacobsen en foreløbig Beretning om den danske oceanografiske Ekspedition til Middelhavet i Vinteren 1908—1909. Det da indvundne Materiale saavel af hydrografisk som af biografisk Art gav interessante Oplysninger om Middelhavets Oceanografi i Vintertiden; men endnu manglede en tilsvarende Undersøgelse i Sommertiden. En saadan blev udført i Sommeren 1910, hvor den danske Undersøgelsesdamper »Thor« naaede helt ind gennem Middelhavet til det gæiske passerede Dardanellerne, arbejdede i Marmarahavet og endog gjorde en kort Afstikker ind i Sortehavet.

Resultaterne af disse to Togter og af tidligere af »Kommissionen for Havundersøgelser« udsendte Ekspeditioner til Atlanterhavet Vest for Evropa har Dr. Johs. Schmidt begyndt at udgive under den i Overskriften nævnte Titel.

Det første Bind udkom i 1912 og indeholdt en udførlig og udtømmende Behandling af MiddelhavetsHydrografi; den har vakt betydelig Opsigti Udlandet og har faktisk givet helt nye Synspunkterfor Forstaaelsen af Vandcirkulationen i Middelhavet(se f. Eks. Dr. G. Schott's oversigtlige Referat,»Die Gewässer des Mittelmeeres«, i Annalen d.

Side 114

Hydrogr. usw. 1915, Hefte 1). I samme Bind findesendvidere
en lille Afhandling om Bundaflejringer.

I andet Bind (1913) indtager en grundig Behandling af Ekspeditionernes Materiale af Fladfisk (Flynderfamilien) Hovedpladsen; dertil kommer en foreløbig Rapport om Strømflasker.

Det nu udkomne tredje Bind (Nr. 3) bestaar af to zoologiske og en botanisk Afhandling, hovedsagelig af ret specielt Indhold. Hr. P. Jespersen behandler indgaaende en lille Gruppe af smaa Dybhavsfisk (Argyropelecus), som især er ejendommelige ved deres store opadvendte Øjne og korte sølvglinsende Krop. Af de fire forefundne Arter var de tre ret sjældne og forekom kun i Atlanterhavet; den fjerde Art (A. hemigymnus) derimod var almindelig i begge Have. Det er en udpræget Højsøfisk; den lever kun i de Dele af Havet, hvor der er mindst 3—5003500 Meter til Bunden og karakteriserer de Vandlag, som ligger i 3—600 Meters Dybde; om Natten gaar den dog nærmere op til Overfladen. Ejendommeligt er det, at medens den i Atlanterhavet har en bestemt Gydetid (Forsommer), synes den at yngle til alle Aarstider i Middelhavet. — Den anden zoologiske Afhandling vedrører en Række Bundkrebsdyr og er forfattet af Hr. K. Stephensen. Dens Indhold er af rent faunistisk og deskriptiv Art og indeholder Beskrivelse af adskillige nye Typer.

Hvad endelig den tredje Afhandling angaar, finder vi i den en oversigtlig Fremstilling af Ekspeditionens Udbytte af K al k alger, forfattet af Mme. Lemoine i Paris. Fra vort Synspunkt har særlig Fruens Behandling af Middelhavs-Kalkalgernes geografiske Udbredelse Interesse; den ledsages af fire særdeles instruktive Kort, hvorpaa er afsat Udbredelsen af: (1) de Arter, der foruden i Middelhavet kendes i det indopacifiske Omraade, men ikke i Atlanterhavet, (2) Arter, der findes i Middelhavet og tilgrænsende Dele af Atlanterhavet, (3) Arter, fælles for Middelhavet og hele den østlige Side af Atlanterhavet, og (4) Arter, fælles for Middelhavet og for begge Sider af Atlanterhavet. Endelig er der nogle (syv) Arter, som hidtil kun er fundne i Middelhavet; men det er sjældne og lidet kendte Arter, saaledes at Middelhavets Kalkalger ikke synes at have noget Særpræg. Ejendommelig er Gruppen 2, der viser en tydelig Vandring af Arter fra Middelhavet til de tilgrænsende Dele af Evropas og Afrikas Vestkyster gennem Gibraltarstrædet; derimod findes der ingen Art, som viser det modsatte, d. v.s. en Indvandring gennem Gibraltar, saaledes at Arten holder sig alene i den vestlige Del af Middelhavet.

Værket er smukt udstyret i Henseende til Format, Tryk og Papir, og da Afhandlingerne er skrevne paa Verdenssprog, vil de sikkert finde Vej frem i den videnskabelige Literatur og derved vise, at dansk Forskning har gjort en ikke ringe Indsats i Arbejdet for Studiet af Middelhavet, Evropas største IndhaV. r ILT r\~i f.u