Geografisk Tidsskrift, Bind 23 (1915 - 1916)

Eric Mjöberg: Bland vilda Djur och Folk i Australien. Stockholm, Albert Bonniers forlag, 1915, 524 S. med 34 planscher, 197 textfigurer samt 3 kartor. Pris 15 Kr.

C. H. Ostenfeld.

Side 201

I foreliggende stadselige Værk har den svenske Zoolog Dr. Mjöberg skildret en Forskningsrejse, som han i 191011 foretog i det tropiske Vest- Atrstralien.

At Bogen først nu har set Dagens Lys, skyldes vel sagtens den Omstændighed, at Forf. kort efter sin Hjemkomst kom ud paa en ny Ekspedition til Australien, denne Gang til Queenslands nordlige, lidet kendte Del (Cape York Halvøen).

Egentlig geografiske Undersøgelser laa ikke i Forf.'s Plan. Hans Formaal var af biologisk Art, idet Programmet lød paa Indsamling af zoologiske, botaniske, antropologiske og etnografiske Objekter og paa Studier i Marken i de nævnte Retninger. Foruden' Dr. Mjöberg selv (Zoolog) deltog en Etnograf, en Ornitolog og en Konservator i Ekspeditionen. Rejsens Hovedudbytte, der kun kortelig berøres i foreliggende Bog, var, i Overensstemmelse med Planen, Tilvejebringelsen af meget betydelige og værdifulde Samlinger af zoologisk, antropologisk og etnografisk Art, samt en mindre botanisk Samling.

Bearbejdelsen af disse Samlinger, der alle kommer svenske Museer til Gode, \*il blive et særdeles vigtigt Bidrag til Kundskaben om det tropiske Australiens Dyreverden og om dets oprindelige Befolkning; men det vil sikkert tage Aar, før en saadan Bearbejdelse kan afsluttes, og dens høj videnskabelige Form vil gøre den utilgængelig for den læge Læser. Det er derfor en god Tanke, Dr. Mjöberg har haft, at udgive en let læselig Beretning om Ekspeditionens Færd.

Den tropiske Del af Vest-Australien, det saakaldteKimberley-Omraade, er et lidet kendt og lidet indbydende Land, men det er for en Maturforskeren meget interessant Egn. Klimaet er megetvarmt, særlig i Sommertiden (Dec.Marts), der falder sammen med Regntiden. Men forøvrigt er dets største Ejendommelighed den ringe Nedbør. Hele Naturen er tilpasset til at kunne udholde Varme og Tørke. Som det tydeligt fremgaar af Dr. Mjöbergs Skildringer, er vide Strækninger af Landet klædt med en spredtstaaende, ret lav Trævækstaf Eukalypter, Bauhinier, Baobabtræer, Grevillea'ero. s. v. og som Bunddække, i alt Fald paa sine Steder, findes Græsvækst; en saadan Plantefoimation kalder Botanikerne en Savanneskov.Andre Steder er der vidtstrakte skovløse Strækninger, Ørkner eller Stepper. I Tørtiden er

Side 202

det hele gult og vissent, kun de stedsegrønne Træers graagrønne Løv har anden Fanetone. Ved Floderne,som for en stor Del udtørrer i Tørtiden, staar tættere Skov, hvori bl. a. Skruepalmerrie (Pandanus) er fremtrædende.

I en saadan Natur er Mangel paa Vand den største Hindring for Menneskets Færdsel. Vi ser da ogsaa i Dr. Mjöberg's Bog, hvorledes alle hans Færder i det Indre er tilrettelagte med Henblik paa at have Adgang til Vandingsstederne. Hans Hovedfærd toregik med en Oksevogn trukket af en Snes Okser, en langsom, men for en Biolog, der skal gøre Indsamlinger, fordelagtig Rejsemaade.

Bogen giver ikke en Skildring af hele Rejsen fra Dag til Dag, men beskriver Partier af den, saaledes at man faar et tydeligt Indtryk af, hvordan det hele er gaaet for sig. løvrigt optages adskillige Kapitler af almindelige Skildringer af Livet i denne afsides Del af Verden, af dens Dyreverden og dens Befolkning og af almindelige zoogeografiske

Ekspeditionens Hovedkvarter var en lille By, Derby, ved det indre af King Sound (ca. l?1^ ° S. B.). Derfra gjordes Rejser ind i Kimberley-Omraadets Indre langs den store Fitzroy-Flod til Bjærgegnene St. George og Oscar Ranges. Sideekspeditioner, om hvilke vi desværre ikke faar noget at vide, gik til King Leopold Range i Nord og til Mt. Alexander i Syd. Desuden gjordes marine Undersøgelser ved Broome, Hovedsædet for Vest- Australiens Perleindustri.

Skildringerne er livlige og let læste, omend noget brede, som saadanne Rejsebeskrivelser næsten altid bliver. Mange interessante Oplevelser er spredte rundt i Bogen. Enkelte mere samlende Kapitler, særlig dem, der vedrører de indfødte Australnegere frembyder en Rigdom paa Førstehaands lagttagelser. Meget værdifulde er ogsaa Forfatterens Meddelelser om forskellige Dyrs Leven og Færden.

I denne Sammenhæng er det paa sin Plads at paapege det ypperlige Illustrationsmateriale, fremgaaet af Forfatterens flittige Brug af Kameraet. Mange af Fotografierne af Dyrene (særskilt Pungdyrene) og af de indfødte er af høj videnskabelig Værd.

Et Par Indvendinger kan jeg ikke undlade;
de tjener maaske nærmest til at fremhæve Bogens
ellers fortræffelige Egenskaber.

Forfatteren retter et stærkt Angreb paa Vest- Australernes hensigtsløse Udryddelsesfærd mod uddøende Dyrearter; han beklager, der ingen Interesse er for Naturfredning. Jeg har det modsatte Indtryk, og var forbavset over i saa ung en Stat som den vestaustralske at finde en Sans for Naturfredning, der allerede har givet sig Udslag i Fredlysningen af en stor Naturpark ved Perth og i en Lov mod Plukning af nogle af Statens sjældne Plantearter. Jeg indrømmer, at endnu er Dyrene ikke kommet med. Men tænk blot paa, hvor længe vi her i Evropa var om at faa Naturfredningens Sag rejst.

Den anden Indvending paatrænger sig naturlig en Botaniker, der har haft Lejlighed til al besøge nogle af de samme Egne; det er, at Planteverdenen — uagtet det er den mest iøjnefaldende Del af den levende Natur — har faaet saa lidt Plads i Forfatterens Bog; den har i udpræget Grad været Stedbarn, og det lidet, der findes rundt om i Bogen, er ikke godt og paalideligt altsammen. Botaniken var ogsaa den eneste biologiske Videnskab, som ikke havde sin Repræsentant i Dr. Mjöbergs videnskabelige Stab, og det har hævnet sig.